Calcul electoral: Ce câștigă PSD și PNL din comasarea alegerilor. Motivul pentru USR și AUR se opun
PSD şi PNL au ajuns la un acord pentru comasarea alegerilor şi împărțirea puterii. Ciolacu şi Ciucă negociază acum o candidatură pe liste comune la alegerile pentru Parlamentul European. În plus, PSD şi PNL ar putea negocia un candidat comun la alegerile prezidenţiale.
De Marius Gîrlaşiu la 20.02.2024, 19:33După negocieri tensionate, Marcel Ciolacu si Nicolae Ciucă au bătut palma.
- Marcel Ciolacu, premierul României: Este o cale foarte clară împotriva extremismului din România care există și trebuie să recunoaștem acest lucru. Una dintre soluții este o alianță electorală sau o alianță politică care va da stabilitatea României.
Surse de la vârful Coalitiei spun că PSD si PNL vor candida pe liste comune la alegerile pentru Parlamentul European, chiar dacă fac parte din familii politice diferite la nivel european.
- Marius Gîrlaşiu, reporter Observator: Liderii PNL și-ar dori o paritate de 1 la 1 pe listele comune pentru Parlamentul European. De cealaltă parte, PSD vizează o paritate de 2 la 1 care să țină cont de scorul partidelor în sondaje. Sursele Observator spun că PSD și PNL și-au propus că țintă cel puțin 17 locuri in PE, ceea ce ar însemna jumătate plus 1 din cele 33 de locuri rezervate României.
- Marcel Ciolacu nu exclude o alianță politică sau chiar electorală cu PNL, pentru "stabilitatea" României: "Eu...
- PSD și PNL au miercuri ședință de coaliție. Alegeri europarlamentare "aproape sigur" comasate cu cele locale....
- Singura condiţie prin care PSD ar accepta comasarea alegerilor. Ce oferă la schimb liberalilor
Tensiuni în PSD, din cauza negocierilor cu liberalii
Negocierile pentru împărţirea locurilor au stârnit tensiuni în PSD, iar Marcel Ciolacu a simţit nevoia să transmită un mesaj liderilor care se opun colaborării cu PNL.
- Marcel Ciolacu, premierul României: Nu este o negociere pe funcții. Să fie lămuriți că așa e cel mai bine, nu neapărat pentru ei. Înainte de a fi PSD-iști și PNL-iști suntem români.
Surse politice spun că, în funcție de scorul obținut la alegerile din iunie, PSD și PNL ar putea susține un candidat comun la Cotroceni. Nu este exclus nici să candideze pe liste comune la alegerile parlamentare.
- Marcel Ciolacu, premierul României: Cred că suntem oameni serioși, dacă venim în față românilor cu un proiect pentru alegeri - venim cu un proiect de țară pentru toate alegerile.
În paralel, PSD si PNL negociază un acord pentru Bucureşti
Ar putea sustine un candidat comun la Primăria Generală. Gabriela Firea, Sebastian Burduja şi Cristian Popescu Piedone sunt variantele luate în calcul. Edilul din Sectorul 5 a negociat astăzi cu Marcel Ciolacu și liderii PSD.
- Cristian Popescu Piedone, primar Sectorul 5: Eu, un om social și liberal, îmi asum această responsabilitate. Dacă vor alegeri comasate și se vor înțelege pe candidați comuni, eu unul mi-am arătat opțiunea.
Negocierile din Coaliţie au mai eliminat o necunoscută - pe nouă iunie vom alege primarii, şefii de consilii judeţene şi noii aleși din Parlamentul European.
- Marius Gîrlaşiu, reporter Observator: Potrivit unui sondaj CURS, 50% dintre cei chestionați spun despre comasarea alegerilor că este o idee bună sau foarte bună. Asta în timp ce trei din 10 români consideră comasarea o idee proastă sau foarte proastă. În altă ordine de idei, dacă duminică viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, atunci PSD ar obţine 31 la sută din voturi, urmat de PNL și AUR, ambele partide cu 20 de procente. Dreapta Unită - alianța formată de USR, PMP şi Forța Dreptei - ar obţine 13% la sută din voturi. Sondajul CURS are o marjă de eroare de 3% și a fost realizat în luna februarie, pe un eșantion de peste 1.067 de votanți cu vârsta de cel puțin 18 ani.
Politologii cred că înţelegerea făcută de PSD şi PNL loveşte partidele de opoziţie
- Cristian Pârvulescu, politolog: AUR şi USR sunt deschis împotrivă şi vor încerca să blocheze această comasare a alegerilor. Este evident că defavorizează cele două partide. Nu au aleşi locali, nu au cum sa mobilizeze electoratul şi la o prezenţă redusă la vot nu vor putea obţine rezultate extraordinare decât dacă vor avea o campanie incredibilă.
Coaliţia mai are de hotărât acum dacă şi alegerile prezidențiale vor fi comasate cu scrutinul din luna decembrie pentru Senat și Camera Deputaților.