Antena Meniu Search
x

PSD şi PNL au ajuns la un acord de principiu privind comasarea alegerilor. Linia roşie peste care social-democraţii nu vor să treacă

Liderii PSD şi PNL sunt foarte aproape de un acord în ceea ce priveşte comasarea alegerilor şi liste comune pentru Parlamentul European. Liderii Coaliţiei se vor întâlni mâine pentru negocierile finale.

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 20.02.2024, 14:06

Vezi și

Liderii Coaliţiei de guvernare au ajuns la un acord de principiu în ceea ce priveşte comasarea alegerilor locale cu cele din 9 iunie pentru Parlamentul European. Sursele Observator spun că în Coaliţie se mai negociază acum o a doua rundă de comasare, alegerile parlamentare cu cele prezindenţiale. 

Însă, în acest caz, sursele politice spun că este foarte greu ca PSD şi PNL vor ajunge la un acord pentru că cele două partide au viziuni diferite. Liberalii şi-ar dori ca alegerile parlametare să fie comasate cu primul tur al prezidenţialelor, iar social-democraţii şi-ar dori ca alegerile parlamentare să fie comasate cu finala pentru Palatul Cotroceni. 

În acelaşi timp, surse politice spun că Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă au ajuns la un acord în urma negocierilor şi este foarte posibil ca PSD şi PNL să candideze pe o listă comună la alegerile europarlamentare din luna iunie. Însă şi aici se negociază cine să deschidă această listă comună. 

După alegerile europarlamentare, în cazul în care cele două partide vor obţine împreună cel puţin 17 mandate de europarlamentari, adică jumătate plus 1 din cele 33 de locuri de eurodeputaţi rezervate României, asta ar însemna că PSD şi PNL au împreună majoritate la votul politic şi ar fi cumva un semnal pentru cele două formaţiuni, să continue această coaliţie şi cu liste comune la alegerile parlamentare sau cu un candidat comun la prezidenţiale.

Însă şi aici există disensiuni pentru că sursele Observator spun că liderii social-democraţi au o linie roşie şi nu vor renunţa la candidatura la alegerile prezidenţiale. De cealaltă parte, liberalii au spus şi ei că PNL va avea cu siguranţă un candidat propriu şi nu vor susţine un candidat PSD pentru Cotroceni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Alegeri locale 2024 » PSD şi PNL au ajuns la un acord de principiu privind comasarea alegerilor. Linia roşie peste care social-democraţii nu vor să treacă