Alegeri locale 2024. La 102 ani, nea Gică şi-a pus hainele de sărbătoare şi a mers la vot: "Am votat pentru binele ţării"
Alegeri locale 2024. Ne decidem viitorul azi la alegerile locale şi europarlamentare. Felul cum vor arăta cartierul, oraşul, viaţa noastră şi a copiilor noştri stau în votul de astayi. Este un moment istoric, dar şi simbolic. Este Duminica Orbului! La primele alegeri libere din 1990, tot în duminica orbului, au ieşit la urne 86 la sută dintre români. Şi acum e mobilizare mare, în unele locuri s-a stat la cozi de trei ore, pe caniculă. În Capitală în schimb prezenţa e destul de redusă, doar 30 la sută din numărul alegătorilor au ieşit la urne până acum. În toată ţara, până la ora 19 s-au prezentat la vot peste şapte milioane de români, adică peste 40 la sută din numărul total de alegători. Şi vedem acum şi alte cifre. Printre judeţele fruntaşe sunt Olt şi Giurgiu, iar printre codaşi locuitorii din Galaţi şi cei din Vaslui. Potrivit AEP, profilul alegatorului este barbat, 45 de ani, care locuieşte la oraş. Mai sunt încă trei ore până la închiderea urnelor. Observator continuă demersul acestor zile cu îndemnul de a ieşi la vot- "Alege ce urmează"!
De Redactia Observator la 09.06.2024, 19:42Cu gândul la viitor şi cu speranţa într o ţară mai bună au ieşit la vot milioane de români încă de la primele ore ale dimneaţii.
"Pentru tineret în primul rând, pentru a avea parcuri mai bune, drumuri mai bune, pentru copiii noștri", a declarat unul dintre alegători.
"Să ne asculte, să fie cu cetăţenii, să nu ne mai păcălească aşa pe faţă, să fie pro UE, nu contra UE", susţine un tânăr.
Peste un milion de tineri, la primul vot
- Incidente la vot: peste 700 de sesizări în ţară. Turism electoral, buletine ștampilate și mită electorală
- Alegeri locale 2024. Harta prezenţei la vot pe judeţe: Bucureşti, Vaslui şi Galaţi, la coada clasamentului
- Alegeri Locale 2024 LIVE TEXT. Prezenţa la vot de 42,36% până la ora 19:00, puţin peste alegerile din 2020....
Românii decid astăzi cine le conduce localitatea şi judeţul, dar şi pe cine trimit la Bruxelles să-i reprezinte la masa marilor puteri europene. Şi au de unde alege. Sunt peste 200 de mii de candidaţi. Zece mii vor să fie primari. Iar pentru un post de europarlamentar se bat 14 pe loc.
"Să fie oameni care chiar luptă pentru oameni, pentru nevoile lor". "Ca să votez răul mai mic! E singura opţiune prin care putem să alegem ce se întâmplă mai departe cu ţara noastră", susţin alţi alegători.
Puterea stă în mâinile tinerilor la aceste alegeri. Alegătorii cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani sunt cu 250.000 mai mulţi decât cei peste 65 de ani.
Peste un milion de tineri sunt la primul vot. Priorităţile lor sunt clare. "Votez pentru prima oară! Un candidat căruia îi pasă de incălzirea climatică, de echitaţie şi justiţie socială", "Dezvoltare pe parte de şcoli, infrastructură în oraş, transport în comun, efectiv să se vadă că se duc banii în ceva palpabil. nu chestii scrise pe hârtie".
Unii au călătorit mii de kilometri pentru un vot. Vor să se poată întoarce acasă si sa nu si mai lase copiii în grija bunicilor
Marius a venit tocmai din Marea Britanie. "Am votat foarte convins, am votat cu multă încredere și cu mulțumire. Doresc o schimbare și știți cum este", spune Marius.
În Maramureş, votul e sărbătoare. La urne s-a mers în costum popular. Urnele au fost pe măsura evenimentului, atât de mari incat n au incaput pe uşă. Aşa că s-a votat pe hol.
"Locuiesc de 9 ani în Marea Britanie, azi am venit special pentru vot să îmi aleg primarul, în ideea să ne dezvoltăm! +01.09 Îmi doresc o comuă altfel, o canalizare, îmi doresc un gaz". "Azi am votat pentru schimbare. Mi-al dori ca votul meu să conteze. Am venit din Belgia special", au declarat votanţii.
Turiştii care petrec weekendul pe litoral au luat o pauză de la distracţie pentru lucruri mai serioase. Au venit direct în şlapi ca să voteze.
În 134 de comune și orașe din țară alegerea primarului e o simplă formalitate. Oamenii au pe buletinul de vot un singur candidat. La fel se întâmplă şi în comuna Bătrâna din Hunedoara. E un singur edil şi sunt 90 de locuitori.
Alegător la 102 ani
Alegerile sunt importante la orice vârstă. nea Gică are 102 ani. Şi-a pus hainele de duminică şi a plecat la secţia de votare.
"Eu mă pricep la toate! Am votat pentru binele ţării! Să fii om cinstit! Să nu faci aere în lături!", a declarat nea Gică.
În multe locuri din ţară s-au format cozi iar oamenii au aşteptat două-trei ore în caniculă să voteze. Comasarea alegerilor a făcut ca timpul petrecut în secţia de votare să fie mai lung pentru fiecare alegător. Oamenii au primit cinci buletine de vot.
Pentru a-i încuraja pe oameni să iasă la vot un lanţ de librării a dat cărţi cadou celor care au votat iar o reţea de cafenele a oferit băuturi gratis. S-au format cozi mai mari decât la urne. Secţiile de vot se închid in caeasta seara la ora 22. Dacă sunt cozi programul se prelungeste pana la miezul nopţii.