Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Miza strategică a alegerilor europarlamentare din 2024. Dan Luca, expert în afaceri europene: "Cred că va fi fantastic pentru România"

Dan Luca, expert în afaceri europene, a vorbit în exclusivitate pentru Observator despre cel mai important scrutin de până acum - pentru Parlamentul European - care ar putea schimba viitorul Uniunii Europene.

de Redactia Observator

la 09.06.2024 , 07:51

"Sunt alegeri importante nu doar pentru următorii 5 ani, nu doar cei 720 de eurodeputați, ci agenda strategică 2024-2029, deci, nouă Comisie Europeană cu probabil noi priorități, poate aceleași fețe. E foarte important că lumea să înțeleagă gravitatea acestui vot, în special, să identifice forțele europene sau anti-europene", a declarat Dan Luca, expert în afaceri europene.

De ce sunt importante alegerile europarlamentare din 2024 pentru România

"România a avut o strategie bună în aniii '90, de mute ori atât de blamați anii '90, prin strategia elaborată de la Snagov, în anul 1995, s-a spus direcția românească este integrarea euroatlantică. Am avut direcția în UE, și după negocieri fantastice suntem în aceste două structuri. Suntem pe picior de egalitate cu aceste țări mari", a reamintit Dan Luca.

Vezi și

Acesta a mai precizat că România poate juca un rol important în marile teme dezbătute la nivel european și care, în anii viitori, vor influența vieților a milioane de cetățeni.

Pe acelaşi subiect

"Trebuie lucrat un pic împreună. Pentru a juca puternic la Bruxelles și peste tot unde este necesar. Sunt zeci și mii de dosare care sunt active la nivel de Bruxelles și care au nevoie de o opinie a României, pentru a avea o opinie trebuie să înțelegi dosarele respective și să ai oameni competenți", a fost de părere expertul în afaceri europene. 

"Dacă noi înțelegem că doar împreună noi putem să facem lucruri importante cred că va fi fantastic pentru România", a conchis Dan Luca.

Sute de milioane de oameni chemați la alegerile europarlamentare

Cetăţenii din 21 de ţări membre ale Uniunii Europene îşi aleg duminică reprezentanţii în Parlamentul European pentru următorii cinci ani. În total vor fi aleşi 720 de europarlamentari, cu 15 mai mult decât la precedentele alegeri.

Legislaţia Uniunii Europene prevede că alegerile pentru Parlamentul European au loc o dată la cinci ani, într-un interval de patru zile, de joi până duminică, de această dată între 6 - 9 iunie, fiind chemaţi la urne în jur de 360 de milioane de europeni.

Alegerile europene se organizează conform legislaţiei naţionale a fiecărui stat membru. Votul s-a încheiat în şase ţări membre - Olanda, Irlanda, Cehia, Letonia, Malta şi Slovacia.

Votarea în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European a început sâmbătă, 8 iunie 2024, la ora 22:00 (ora României), când s-a deschis prima secţie de votare, organizată la Auckland, Noua Zeelandă, informează MAE.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Alegeri europarlamentare 2024 » Miza strategică a alegerilor europarlamentare din 2024. Dan Luca, expert în afaceri europene: "Cred că va fi fantastic pentru România"