Cristina Deac, campioana din scaunul cu rotile. La tenis și în viață
O greşeală a unui medic i-a răpit pentru totdeauna dreptul la o viaţă normală. Însă, Cristina nu s-a lăsat învinsă. Tânăra din Deva, pe care o cunoaşteţi astăzi în campania Ajut Eu, este exemplul că lupta, curajul, determinarea şi optimismul pot crea un campion într-un scaun rulant.
De Redactia Observator la 09.12.2019, 20:42O greşeală a unui medic i-a răpit pentru totdeauna dreptul la o viaţă normală. Însă Cristina Deac nu s-a lăsat învinsă. Tânăra din Deva, pe care o cunoaşteţi astăzi în campania Ajut Eu, este exemplul că lupta, curajul, determinarea şi optimismul pot crea un campion într-un scaun rulant. Visurile doboară bariere, o mână întinsă te ajută să fii mai puternic, iar durerea este mai uşor de suportat când dăruieşti bucurie celor din jurul tău.
Cristina are 33 de ani. Din care doar jumatate i-a trait pe propriile picioare. Avea 18 ani cand o durere, aparent banala, la coloana, a dus-o la spital. Si apoi urgent pe masa de operatie. Dar o greseala medicala a tintuit-o pentru toata viata intr-un scaun cu rotile si i-a dat peste cap toate planurile de viitor.
CRISTINA DEAC, jucătoare de tenis: Mulţi ani l-am urât pe doctor, ca ar fi trebuit sa-mi spuna, sa fiu eu impacata. Dar nu si-a asumat niciodata. Pentru mine, la inceput am zis ca nu exista viata in scaun, nu am stiut ca o sa pot
Jumătate de an nu s-a mișcat deloc
Șase luni a stat numai in pat, fara sa se miste deloc. Intrebandu-se mereu - cum o sa pot trai asa? Pana in ziua in care cineva a reusit sa o convinga sa iasa din casa. Si apoi, sa mearga pe un teren de tenis.
CRISTINA DEAC, jucătoare de tenis: Am inceput ca un fel de antrenament, miscare, dar incet a inceput sa-mi placa.
LAURA MOȚ, antrenoare: O ajută foarte mult, îi place extrordinar, calitatea vieţii ei este mult mai bună de când practică acest sport.
Un sport care a devenit, pentru ea, noul sens de a trai. Viata e, pana la urma, o competitie, si-a spus Cristina. Si cu gandul asta a urcat, pentru prima data, acum 3 ani, intr-un scaun special, de concurs, cumparat cu ajutorul prietenilor. Din acel moment, nimic n-a mai oprit-o in drumul sau spre marea performanta.
Alaturi ii e mereu, Sorin, antrenorul. Omul care a ajutat-o sa isi recastige increderea in ea dar si sa isi forteze limitele.
CRISTINA DEAC, jucătoare de tenis: Visul meu este sa particip la cat mai multe turnee si sa prind Olimpiada, nu cea din Tokyo dar cea din 2024, imi doresc sau macar sa incerc.
Cristina Deac nu s-a lăsat înfrântă
Cristina este acum pe locul 128 în clasamentul internaţional al jucătoarelor de tenis în scaun cu rotile. Este românca cel mai bine plasată în top. Dar visul ei e si mai mare - vrea sa ajunga în primele 50. Desigur, stie ca mai are mult de munca. Dar, din pacate, e nevoie si de bani. Daca n-ar fi fost prietenii, care sa o ajute, n-ar fi putut sa faca nimic din ce-a facut pana acum.
(Reporter): Astea sunt trofeele tale, nu?
(Cristina Deac): Da, asta e de anul trecut, anul asta nu am mai reusit, dar cel mai important pentru mine este acesta Turneul din Madrid. Am un loc doi pentru finala de simplu si un loc 1 pentru dublu.
În ultimul turneu al acestui an, Cristina a mers singură la Gyor, în Ungaria, cu un autocar de linie. Doar atat si-a putut permite. Oboseala si drumul greu si-au spus cuvantul. Cristina a cedat in primul meci. Dar are inca sanse sa urce in clasament.
LAURA MOȚ, antrenoare: Din pacate, in continuare ea se luptă cu tot felul de greutăţi, ea şi noi, pentru că participarea la competiţiile ei este una destul de scumpa, majoritatea fiind internationale, in afara tarii. se antrenează foarte mult acasa. Ori de cate ori are ocazia, isi da interesul este foarte ambitioasa, foarte harnica, dar lucrurile astea nu o ajuta in clasament, daca nu are posibilitatea sa ajunga la competitii.
Pe terenul de tenis se simte din nou completă
Capabila sa castige multe competitii, cu adversara de dincolo de fileu, dar si cu ea. Exact ca modelul sau in viata, Simona Halep.
(Reporter): Ti-ar placea sa o cunosti pe Simona?
(Cristina Deac): Da, as vrea sa vad cum e! E o fată care își face jocul. Îmi place cum joacă, îmi place că e un pic retrasă. Îmi place că e modestă.
Lectia pe care Cristina ne-o da, noua, tuturor, merge dincolo de terenul de tenis. Limitele sunt doar cele pe care ni le impunem noi singuri. Altfel, orice poate fi depasit. Dintr-un om doborat de soarta, Cristina a ajuns azi model pentru cei din jurul ei.
LAURA MOȚ, antrenoare: Este o persoana foarte pozitiva si un exemplu de urmat, insa pe terenul de tenis are o explozie de fericire si energie, foarte hotarata si determinata sa-si imbunatateasca loviturile si sa fie tot mai buna, vrea sa-si depaseasca limitele.
Viata e, pana la urma, un meci de tenis. Castiga cine are curaj, forta si lupta pentru fiecare minge, ca si cum ar fi ultima.