Se înfiinţează instituţia Avocatul Copilului, dar e aproape inutilă, pentru că se va ocupa doar de rapoarte şi monitorizări
Copiii vor avea avocatul lor. Dar nu vor avea acces la el pentru că şi această instituţie va face doar monitorizări şi rapoarte.
De Redactia Observator la 16.11.2017, 22:02Copiii vor avea avocatul lor. Dar nu vor avea acces la el pentru că şi această instituţie va face doar monitorizări şi rapoarte. La fel ca şi celelalte instituţii care ar trebui să-i apere pe copii şi să le reprezinte drepturile. Oficial, în România sunt peste 10.000 de copii abuzaţi în familii. Neoficial, două milioane şi jumătate sunt victime ale violenţei acasă. Iar peste 2.300 de copii sunt în fiecare an abuzaţi sexual. Observator a demarat la începutul anului o campanie pentru aceşti copii traumatizaţi, nerecunoscuţi nici măcar în hârtii şi care nu primesc nici măcar consiliere psihologică. Au trecut aproape 9 luni de când am primit promisiuni. Şi, după nouă luni, am rămas doar cu promisiunile.
"Nu suntem nişte roboţi! Suntem nişte oameni care empatizăm, nişte oameni care vrem să înţelegem nişte probleme de viaţă, care ne marchează şi pe noi.", spune Izabela Ilie, judecător pentru minori şi familie, la Braşov. "Uneori sentimentul că aplici legea fără să restabileşti echilibrul ce exista înainte de comiterea infracţiunii este extrem de împovărător.", se destăinuie Lorena Tarlion, vicepreşedintele Tribunalului Iaşi.
Două judecătoare. Una din singurul Tribunal pentru Minori din ţară, cealaltă din singurul judeţ unde protecţia copilului chiar face ceva pentru copiii abuzaţi sexual. Două mame care se luptă în sălile lor de judecată să nu revictimizeze copiii care trec prin astfel de traume.
Pentru că un copil victimă este mai mult decât un dosar. El trebuie ascultat, tratat, consiliat.
"Poţi vedea că la rândul lui în copilărie poate şi el a fost agresat.", spune Izabela Ilie, apoi adaugă: "Poţi înţelege ce se întâmplă la un moment dat mergând în copilăria acestei persoane." Este o luptă greu de dus. O luptă pe care Observator a prezentat-o în campania „Eu pentru ce m-am născut?".
"Sentimentul este de inutiliutate la momentul la care realizezi că acel copil pe care l-am chemat în sală nu a fost consiliat. Realizezi că nu a fost consiliat. Realizezi că a fost evaluat psihologic la momentul la care a fost iniţial audiat, după care acea consiliere s-a pierdut.", spune Lorena Tarlion.
De cele mai multe ori însă, copilul trebuie securizat. Atât în instanţă, cât şi pe drumul până la şi de la judecătorie.
Oamenii cu care am vorbit noi sunt revoltaţi de lipsa de reacţie a societăţii, a colectivităţii, de năpăsare şi cer mai multă aplecare din partea tuturor pentru copiii violaţi.
Lorena Tarlion e fermă: "Aş trage un semnal de alarmă asupra necesităţii de a se renunţa la complete specializate şi de a fi înfiinţate acele tribunale pentru minori."
La 9 luni de la demersul nostru, nu s-a schimbat nimic. Se înfiinţează Avocatul Copilului. În timp ce Avocatul Poporului şi Protecţia Copilului se confruntă cu aeeaşi lipsă de personal dintotdeauna.