România în bucate. Pârjoalele de post, gustul unic din Moldova
Călătoria noastră culinară se opreşte din nou, în Moldova. Am luat-o la pas pe drumurile ce duc spre fostele moşii boiereşti de la Miclăuşeni, lângă Iaşi, pentru a descoperi reţete vechi din bucătăria moldovenească.
De Redactia Observator la 18.11.2018, 22:29Călătoria noastră culinară se opreşte din nou, în Moldova. Am luat-o la pas pe drumurile ce duc spre fostele moşii boiereşti de la Miclăuşeni, lângă Iaşi, pentru a descoperi reţete vechi din bucătăria moldovenească. La Castelul Sturdza, un aşezământ cu o istorie de 600 de ani, am învăţat să preparăm pârjoale de post cu usturoi şi verdeţuri. Le-am încercat alături de călătorii care caută în acest colţ de Românie istorie şi gusturi tradiţionale.
Suntem în bucătăria Castelului Sturdza de la Miclăuşeni. Paula Şoiman este bucătarul-şef care de ani întregi readuce la viaţă reţete vechi, le adaptează, iar pe unele dintre ele le-a adunat chiar într-o carte. În Postul Crăciunului, ne pregăteşte pârjoalele din cartofi specifice bucătăriei moldoveneşti.
Se fac din două kilograme de cartofi trecuţi prin răzătoare, cu puţin usturoi, sare, piper, pătrunjel şi mărar tocate mărunt şi câteva linguriţe de făină şi pesmet.
PAULA ȘOIMAN, bucătar-şef: Cartofii trebuie storsi pentru ca ei avand foarte multa zeama, la prajit nu se mai formeaza parjoluta, se desface si nu se mai incheaga, neavand ou, cartofi trebuie storsi bine de zeamă.
Cartofii sunt apoi amestecaţi cu patru-cinci linguriţe de făină şi pesmet. La final, usturoiul şi verdeţurile dau gustul şi aroma. Modelate în forme rotunde sau ovale, pârjoalele sunt gata pentru prăjit.
PAULA ȘOIMAN, bucătar-şef: Bunicii nostri le dadeau prin făina şi le prăjeau. Noi, ca sa le dam o tenta mai moderna, mai gustoasa, le dam prin susan si apoi le prăjim. La o temperatură medie, nici mare, nici mică, ele să reușească să se coacă, să nu ramană crude. Ne dăm seama cand ele devin aurii.
Lângă pârjoale, bucătarul aşează orez sau sote de ciuperci.
SEBASTIAN MARCOCI, ghidul castelului: Avem o experiențălegata de mancarea de post, tinem toate posturile si incercam sa fie cat mai in echilibru cu locul nostru, cu specificul.
După întoarcerea în timp la reţele vechi moldoveneşti, turiştii care ajung la Miclăuşeni, la 65 de kilometri distanţă de Iaşi, pot vizita vechiul castel. Clădit pe un așezământ moldovenesc cu o istorie de 600 de ani, castelul ridicat de George Sturdza ca dar de nuntă pentru soţia lui Maria, reprezintă astăzi o adevărată bijuterie arhitectonică în stil neogotic. În prezent, se află în proprietatea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi este inclus pe Lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi.