România în bucate: tocana ciobănească preparată la Jina, în Sibiu
Turul României în bucate ne poartă în cea mai întinsă localitate din judeţul Sibiu, comuna Jina. Are mai puţin de 4.000 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureştiul. Acolo trăiesc păstori care şi-au păstrat obiceiurile strămoşeşti.
De Redactia Observator la 24.11.2018, 22:58Turul României în bucate ne poartă în cea mai întinsă localitate din judeţul Sibiu, comuna Jina. Are mai puţin de 4.000 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureştiul. Acolo trăiesc păstori care şi-au păstrat obiceiurile strămoşeşti, dar pentru care creşterea oilor nu mai este profitabilă. Aşa că s-au reorientat spre turism. Iar principalele atracţii sunt reţetele vechi, ciobăneşti.
Biserica din centrul comunei Jina este locul în care localnicii au şansa să se mai întâlnească. Se văd rar, pentru că cei 3.700 de locuitori sunt răspândiţi pe o suprafaţă de 315 kilometri pătraţi.
După slujbă, oamenii se adună în faţa primăriei, pentru a afla ce se mai întâmplă în localitate.
Vasile Beschiu, primar Jina: Dumitru lui Morărel din Sibiel vinde o moşie în Vălcele, în pârâul lui Teşe. Pentru relaţii, şi-a lăsat numărul de telefon. Casă de vânzare la Mitică a lui Toderan din Valea Secii.
Poruncile, aşa cum numesc oamenii întâlnirile de la primărie, există de când jinarii locuiau mai mult în vârful munţilor, lângă turmele de oi.
”Pe timpuri, când eram noi copii, nici nu exista. Primarul nu stătea aici, în comună, sta acolo, la munte. Şi venea numai duminica şi spunea. Spunea ce avea nevoie să spună”, spune un localnic.
Acum mai bine de un secol, jinarii nu păzeau doar turmele de oi, ci şi ceea ce era atunci graniţa imperiului Austro-Ungar. De aceea împăratul i-a împroprietărit cu păşuni şi păduri care se întind pe o suprafaţă mai mare ca a Bucureştiului. Astăzi, însă, oieritul nu mai este profitabil. Aşa că oamenii s-au orientat către turism.
Vasile Beschiu, primar Jina: Sperăm să dea rezultate pensiunile pe care le fac jinarii şi ospitalitatea lor, mâncările tradiţionale care sunt aici, la Jina.
Când vine vorba de mâncarea ciobănească, nimeni în Jina nu întrece familia Iancu.
În ceaun se găteşte tocană de oaie. O bucată zdravănă de unt se pune la topit până când iese spuma la suprafaţă. Se adaugă pe rând ceapă, ardei tocat, condimente şi pastă de roşii.
Carnea poate fi de oaie, dar gustul cel mai bun este dat de carnea de berbecuţ. Tocana se lasă să fiarbă la foc moderat timp de o oră.
Masa este gata, iar familia poate să se adune acum în jurul mesei. Tocana de oaie merge cel mai bine cu balmoş, mămăliga ciobanilor în care mălaiul este fiert în lapte şi unt topit.