Viața după Brexit. Divorțul UE-Regatul Unit aduce incertitudine pentru britanicii din România
Cum va fi viaţa după Brexit - e întrebarea pe care şi-o pun românii de aici din Londra şi nu numai. În tot Regatul, sunt sute de mii de conaţionali care au lăsat în urmă țara pentru un viitor mai bun, pe care-l simt acum nesigur. Însă lucrurile se schimbă și pentru britanicii care au ales România.
De Redactia Observator la 29.01.2020, 21:17Cum va fi viaţa după Brexit - e întrebarea pe care şi-o pun românii de aici din Londra şi nu numai. În tot Regatul, sunt sute de mii de conaţionali care au lăsat în urmă țara pentru un viitor mai bun, pe care-l simt acum nesigur. Însă lucrurile se schimbă și pentru britanicii care au ales România.
Pe un mic teren din nordul Bucureştiului, câţiva copii învaţă sportul-rege de la un antrenor născut chiar în ţara unde fotbalul s-a inventat.
Richard a lăsat în urmă viaţa din Manchester şi s-a mutat în România acum doi ani. Şi-a deschis aici o şcoală de fotbal, unde antrenează zeci de copii, din 37 de ţări. O face din pasiune, iar asta se vede în bucuria pe care i-o arată mica lui echipă.
RICHARD PEERS, britanic stabilit în România - România e fantastică, o ţară frumoasă. Îmi place foarte mult. Oamenii sunt prietenoşi, e un loc bun în care să locuieşti.
Şi un loc bun în care să-ţi deschizi o afacere. Aşa vede Richard România, ţara în care şi-a clădit o viaţă liniştită şi un biznis de succes. Însă tot ce a construit se clatină odată cu Brexit. Peste doar două zile, drumurile Uniunii Europene şi al Marii Britanii se despart - şi fiecare trebuie să îşi negocieze propriul viitor.
RICHARD PEERS, britanic stabilit în România - Am votat ca să rămânem în Uniunea Europeană. Ține de politicieni şi de micile negocieri. Sper să fie pragmatici şi să obţină relaţii bune.
De relaţiile negociate până la finalul anului. depinde soarta a sute de mii de români din Marea Britanie, dar şi a sute de britanici din România. Totul - de la cum vom călători în Regat ori cât vom plăti ca să sunăm acolo, până la importuri şi investiţii, trebuie stabilit prin acorduri comerciale.
Britanicii din România resimt nesiguranță după Brexit
Asta aşteaptă şi Ashley - CEO al unei companii farmaceutice cu sediul în Bucureşti. Ashley este jumătate australian, jumătate britanic şi s-a mutat în România de mai bine de 10 ani.
ASHLEY DYER, CEO al unei companii farmaceutice - Nu ştiu dacă am ales eu sau România m-a ales pe mine! Romania este locul unde îți folosești, în fiecare zi, toate aptitudinile.
Se regăseşte în cultura noastră şi în stilul de viaţă românesc. Aşa că a ales să fie "adoptat" cu acte de România.
ASHLEY DYER, CEO al unei companii farmaceutice - Am fost suficient de norocos, guvernul roman m-a dat rezidență permanentă
Chiar şi cu permisul de rezidenţă permanentă, şi el simte aceeaşi incertitudine.
ASHLEY DYER, CEO al unei companii farmaceutice - Pentru generatiile viitoare nu stim ce bariere vor fi şi nici pentru afaceri. Trebuie sa fim pozitivi si sa asteptam sa vedem ce fel de acord va fi.
Brexit - provocare, divorţ, nesiguranţă
Schimbare, negocieri, o situaţie fără precedent. Poţi spune orice despre Brexit. Trecutul nu mai poate fi schimbat, însă viitorul poate fi salvat. Asta speră britanicii care au ales România.
Neil s-a căsătorit în România şi a renunţat la Scoţia pentru o viaţă printre români, când ţara noastră nici măcar nu era în Uniunea Europeană. Ca preşedinte al Camerei de Comerţ Româno-Britanice, vede Brexitul şi prin lupa de business.
NEIL MCGREGOR, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Britanică - Nu vor mai fi bani de la UE pentru UK. Niște produse vor fi mai scumpe, probabil că pentru niște persoane va fi mai greu să rămână într-o țară străină, dar sunt soluții
BOIANA BERCHI, soţia lui Neil - Dacă ar fi să îmi imaginez scenariul cel mai puţin plăcut, îmi imaginez că vom trece la punctul de frontieră din păcate eu singură pe o parte şi soţul şi copilul pe altă parte pentru că vom avea cetăţenii diferite.
Ce se întâmplă cu românii din Regat, vedeţi de mâine la Observator, într-o serie de reportaje speciale transmise din Marea Britanie.