Antena LIVE

Curs valutar

Exclusiv

România se umple de gunoaie din nepăsare, din corupţie sau din pură prostie. Fenomenul care pe unii îi ucide, pe alţii îi îmbogăţeşte

Începem astăzi o campanie despre fiecare dintre noi. Despre ce mâncam, ce respiram, despre ce lume le lăsăm copiilor noştri. Despre oameni şi despre gunoaie. Suntem îngropaţi în deşeuri, iar în pandemie a apărut un nou pericol de moarte. Mii de tone de deşeuri medicale, infectate cu coronavirus, se adaugă milioanelor de tone de gunoi pe care am ajuns să-l aruncăm în gropi ilegale, pe câmpuri, în râuri sau în oraşe. Din nepăsare, din corupţie, din pură prostie.

De la 28.05.2021, 01:19
WhatsApp
Vezi și:

Sunt 500 de kilograme de boli împachetate în saci și îndesate cu inconștiență în dube. Sunt ace infectate cu coronavirus sau cu HIV, pot fi chiar părți din oameni, pungi cu sânge, medicamente pentru cancer sau substanțe toxice. Care chiar așa pleacă din spitale. 

Bianca Iacob, reporter Observator: Gunoiul din spitale e cel mai periculos dintre toate tipurile de deșeuri pe care le producem. Și gândiți-vă că producem peste 15.000 de tone pe an. În fiecare zi, zeci de mii de kilograme de seringi, lame, medicamente și țesuturi umane ies pe porțile a sute de spitale. Și astfel de mașini cum am văzut în Mehedinți, cu deșeuri periculoase nesigilate, pot trece în fiecare clipă printre noi, pot provoca un accident sau pot fi aruncate oriunde, la întâmplare. 

Ioana Stăncel, expert în sănătate publică: Ne gândim la copii mici care se reped să pună mâna şi nu ştiu pe ce pun mâna, sau persoanele vârstnice. Pot să fie viruşi, pot să fie bacterii, pot să fie diverse fluide biologice care sunt contaminate.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: Fără doar şi poate, România nu era pregătită pentru un asemenea val de deşeuri periculoase din spitale. 

Pe acelaşi subiect

Bianca Iacob, reporter Observator: De fapt, România nu este pregătită pentru nici un tip de deșeuri, fie că vorbim de medicale, menajere, industriale. Producem 4 milioane și jumătate de tone de gunoi pe an și reciclăm infim. Cea mai mare parte ajunge teoretic la groapa de gunoi, doar că România nu prea mai are gropi conforme. Are în schimb munți de gunoaie, atât de mulți încât e imposibil să nu-i vezi, oriunde ei privi. 

Tanczos Barna, ministrul Mediului: Sute de mii de oameni care nu au grijă de mediu! Nu au grijă nici de propria curte... 

Românii aruncă orice, oriunde. Unii, cu gunoiul direct în stradă

Oameni fără scrupule își descarcă mizeria direct în stradă. Firme plătite din bani publici să gestioneze gunoiul scapă pur și simplu de el pe câmpuri, în râuri, în jurul marilor orașe. Totul sub ochii uneori nepăsători, alteori neputincioși ai autorităților. 

Cristina Oprea, corespondent Observator: În cartierele mărginaşe ale Craiovei nu trebuie să cauţi prea mult timp pentru a găsi astfel de depozite ilegale de deşeuri. Suntem îngropaţi în munţi de gunoi, iar soluţiile par de negăsit de ani de zile. 

Octavian Berceanu, șef Garda Națională de Mediu: Aceşti munţi de gunoaie riscă să devină, dacă n-au devenit deja, un brand de ţară. A fost un sport naţional, de fapt. 

Iar legea bumerangului e simplă. Tot ce aruncăm de-a valma se va întoarce într-o zi la noi. Sub formă de otravă. Prin aer. Prin pământ. Prin hrană. Şi prin apă. 

Diana Speretoiu, corespondent Observator: Apa a săpat atât de mult, încât a început să dezgroape gunoaiele. Iar acum, deşeurile au început să cadă direct în râu. 

Octavian Berceanu, șef Garda Națională de Mediu: Poluarea e foarte puternică, solul acela românesc care produce hrană de calitate nu va mai produce hrană de calitate. 

Cătălina Hopârteanu, reprezentant al comunității DECLIC: 63 de oameni care mor zilnic, în România, din cauza poluării. Asta înseamnă undeva la 23.000 de români care mor anual din cauza poluării.

Unii mor, alții plătesc, câțiva se îmbogățesc de pe urma gunoaielor

Alocăm sume uriașe pentru gestionarea deșeurilor și totuși țara noastră a ajuns rușinea Uniunii Europene, care amenință să ne amendeze cu o sută de mii de euro pe zi, pentru că ne batem joc de mediu. Ne-au dat și bani ca să ne rezolvăm problema gunoiului – peste un milliard de euro, cu care să construim platforme moderne în care să reciclăm tot ce aruncăm. Dar din 32 de astfel de sisteme numite SMID-uri, cele mai multe nu funcționează. 

Reporter: E cumva o mafie a gunoaielor, o mână spală pe cealaltă şi lucrurile sunt ascunse? 

Tanczos Barna, ministrul Mediului: O poate numi cineva mafie, poate cineva o numeşte reţea organizată. Cert e că sunt foarte multe companii care în acest domeniu nu respectă legea. 

Cătălina Hopârteanu, reprezentant al comunității DECLIC: Cu siguranţă că este, este o mafie a gunoaielor pentru că se fac bani din gunoi. Bani murdari.

Grija pentru mediu nu mai e optională. Dacă România nu se educă, dacă statul continuă să își ascundă mizeria sub preș, pierdem vieți, pierdem bani și pierdem ce are România mai frumos: natura. Data viitoare, la Observator, vedeți cum am ajuns să avem gropi de gunoi în vârful muntelui și să ne înecăm în râuri de otravă. 

Bianca Iacob

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4. ...

campanie observator deseuri gunoaie romania
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025