Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Simpla respiraţie te poate îmbolnăvi: "Zici că cineva îţi aruncă pe faţă acid sulfuric". România pierde un oraş pe an din cauza poluării

Grija pentru mediu devine materie în şcoli. De anul viitor, elevii vor avea o săptămână verde, în care vor învăţa despre schimbările climatice şi despre reciclare. E încă un pas pentru o ţară mai curată, după ce şi legea importurilor de deşeuri s-a schimbat, în urma campaniei După noi gunoiul. Sunt măsuri vitale, pentru că poluarea ucide. În fiecare an, România pierde un oraş cam de mărimea Sighişoarei, din cauza aerului poluat. Iată povestea unei paciente îmbolnăvite de simpla respiraţie.

de Bianca Iacob

la 01.04.2022 , 13:59

Elena, pacient: Mă lovea ca o cenuşă pe faţă. Imediat începeau să mă usture buzele şi ochii. Ceva foarte agresiv. Zici că cineva îţi aruncă pe faţă acid sulfuric.

Când nu mai ai unde să te ascunzi de aerul otrăvit, fiecare respiraţie devine un chin. Aşa a trăit ani în şir Elena - până când poluarea i-a distrus sănătatea.

Elena, pacient: Buzele deveneau grena. Aveam nişte ganglioni dureroşi care se lăsau aşa în gât. Şi mi-a fost frică, că aici am glanda tiroidă afectată. Îţi tremură corpul de rău ce îţi este. Eu plângând sunam la Garda de Mediu! Poluarea cea mai agresivă începe după orele de program a instituţiilor.

Vezi și

Noaptea, simţea că se sufocă în somn. Au urmat nenumărate analize şi tratamente. Medicii i-au spus că organismul ei e dat peste cap. Că dacă nu se mută nu are nicio şansă la vindecare. Aşa că şi-a abandonat locuinţa.

Pe acelaşi subiect

Elena, pacient: Acolo unde este situată casa mea ar fi punctul cel mai poluat din oraşul Ploieşti. Pentru că se lovesc mai multe surse.

Trei substanţe periculoase au otrăvit aerul din Ploieşti

Surse care nu dispar peste noapte. În ultimele săptămâni, trei substanţe periculoase au otrăvit aerul din Ploieşti. Toluen, benzen - provenit cel mai probabil din trafic - şi hidrogen sulfurat - în zona rafinăriei din Brazi. Până vara trecută, aici se afla şi un incinerator de deşeuri medicale, amendat de mai multe ori pentru nereguli de mediu şi făcut scrum într-un incendiu.

Elena, pacient: Cel puţin fumul era atât de dens, încât aveai impresia că ai dat foc la ceva în mijlocul casei. Mirosea îngrozitor, în toate felurile. Nu mai auzeam cu urechea stângă. Aveam nasul înfundat şi nu puteam să respir.

Reporter: V-a spus cineva că această rinită infecţioasă pe care o trataţi din 2017 are legătură cu poluarea?

Elena, pacient: Primul medic care mi-a spus lucrul ăsta a fost doamna doctor ORL-ist.

Florin Mihălţan, pneumolog: Noi am fost ani de zile sideraţi doar de un singur factor de risc - tabagismul - s a vorbit foarte puţin în lumea medicală de poluare. Am vorbit târziu. Educaţia inclusiv a doctorilor a început târziu

Cu fiecare an care trece, copiii sunt şi mai expuşi

În prezent, poluarea ucide 23 de mii de români anual. Otrava din aer ne afectează dinainte de naştere.

Cătălin Cirstoveanu: Poluanţii pot avea efect important asupra greutăţii fătului, unii dintre aceştia se pot naşte cu greutăţi mai mici. Unii dintre cercetători au legat aerul poluat cu diverşi poluanţi şi incidenţa diverselor malformaţii. S-au măsurat mult malformaţiile de cord, dar şi alte malformaţii.

Odată ce vin pe lume, într-un oraş poluat, nou-născuţii sunt complet vulnerabili. 

Beatrice Mahler: Critic aş putea spune că este nivelul de poluanţi din aer pentru copil pentru că plămânul lui este în dezvoltare. Alveolele, acei săculeţi de aer, cresc o dată cu copilul până la vârsta de 7 ani

Cătălin Cirstoveanu: Astmul era foarte rar. Eu nu am văzut nicio bronşeolită cât am fost student în 3 luni de pediatrie. Acum jumătate dintre ăştia sub un an sunt cu bronşeolite, respiră prost

Aşa ajungem, la maturitate, să dezvoltăm boli aparent fără motive. Particulele invizibile din plămâni pot să provoace reacţii catastrofale în lanţ, de la boli de inimă şi infecţii respiratorii, până la accidente vasculare şi cancer.

Beatrice Mahler: O să vedem efectul expunerii după zeci de ani de expunere

Când va fi deja prea târziu. Disperaţi, mulţi caută refugiu la periferii, renunţă la viaţa în oraş şi se mută la curte, doar ca să realizeze rapid că nici asta nu e o soluţie. Unde nu ne sufocă traficul, industriile sau centralele poluante, ne sufocă arderile ilegale de deşeuri. I-am cerut un răspuns ministrului Mediului.

Reporter: Unde e cel mai curat aer din România?

Tanczos Barna: În Retezat, cred. Pe munte.

Doar că viaţa nu e pe munte, ci în satele şi oraşele unde aerul a devenit irespirabil. Bucureşti. Iaşi. Cluj. Printre cele mai poluate oraşe. Cum arată reţeaua naţională de senzori, ce e de făcut, vedeţi data viitoare la Observator.

Bianca Iacob Like

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » După noi, gunoiul » Simpla respiraţie te poate îmbolnăvi: "Zici că cineva îţi aruncă pe faţă acid sulfuric". România pierde un oraş pe an din cauza poluării