Afacerea care a primit o lovitură dură, dar s-a redresat spectaculos. Produsele ar putea fi cele mai bune din ultimii ani: "Diferenţa e ca de la cer la pământ"
Vinul produs anul acesta ar putea să fie unul dintre cele mai aromate din ultimii ani! Seceta care a făcut prăpăd în culturile agricole şi a înjumătăţit chiar şi producţia de struguri are şi o parte bună. Boabele rămase au acumulat foarte mult zahăr. Cantitatea mai redusă a recoltei se va reflecta însă în preţul de vânzare mai ridicat.
De Andreea Filip la 19.09.2023, 22:08În cramele din Dobrogea, vinul prinde deja contur. Culesul strugurilor a început de mai bine de două săptămâni. În viile neirigate însă, seceta şi-a pus amprenta, iar producţia e la jumătate.
Vin mai puţin, dar mai bun
"Avem un deficit de apă de 500 de litri pe mp. Apa este foarte scumpă, curentul este foarte scump. Sistemele de irigaţii, de asemenea. Foarte greu ne descurcăm", spune George Lămureanu, fermier. "Seceta este atât de severă încât nu numai că producţia a fost afectată în proporții masive, dar şi planta s-a uscat de tot", arată Andreea Filip, reporter Observator.
Nu doar lipsa apei a uscat ciorchinii, ci și ploile acide și temperaturile deosebit de ridicate din această vară. "Am avut temperaturi de 37, 38 de grade, cu toate că suntem aproape de mare, iar umiditatea relativă trebuia să fie mai ridicată, în jur de 70%", spune Ion Bulică, director Stațiune de Cercetare Valul lui Traian.
- Regula de aur pentru a avea carne de porc pe masa de Crăciun. Revolta fermierilor: "Porcii să îi lase aşa cum sunt!"
- Se scumpesc asigurările obligatorii din luna noiembrie. Cât va creşte preţul unei poliţe de 100 de lei
- Varianta finală a pachetului de măsuri fiscale. Cât va costa de la anul un apartament de 80.000 de euro
Zona Ostrov este puternic irigată. Chiar şi aşa, viile de aici au avut şi ele de suferit din cauza vremii extreme."Grindina a fost unul dintre cele determinate pentru că asta a fost o zonă care probabil a fost lovită cel mai mult, din judeţul Constanţa", povesteşte Lucian Velciu, proprietar domeniu viticol. "Diferenţa e ca de la cer la pământ. Poţi să pierzi toată recolta", adaugă el.
Cum arată strugurii sănătoşi
După investiţii serioase în sistemele de irigaţii direct din Dunăre, producătorul se declară însă mulţumit de recoltă. "Când un strugure este sănătos, ar trebui să arate fără pete... Interiorul ar trebui să fie foarte dulce, de aici vinul poate să iasă foarte aromat şi un vin care să aibă o tărie alcoolică la albe între 12 şi 13 grade", explică Lucian Velciu, proprietar domeniu viticol.
Mai puţini în acest an la nivel naţional, dar mai savuroşi, strugurii secetei vor da un vin deosebit, susţin specialiştii. "Au acumulat grame suficiente de zahăr, care ne asigură obţinerea şi ne garantează în acelaşi timp obţinerea unor vinuri de calitate", spune Anca Mereuță, șef laborator. "Va fi, cu siguranţă, mai aromat și mai tare", crede Marian Ivan, inginer viticol.
România se află pe locul 13 în lume la producţia de vin. Peste hotare însă ajunge o cantitate mult prea mică. În 2021, ţara noastră a trimis spre export aproape 18 milioane de litri de vin. Adică doar 4% din producţia de 450 de milioane de litri. Asta deşi sortimentele premium de la noi rivalizează cu cele din Franţa sau Italia.