Video "Lumea nu ştie că România produce vin". De ce exportăm sub 4% din producţie. Şi în ţară sunt preferate tot vinurile străine
România se află pe locul 13 în lume la producţia de vin, dar vindem cantităţi extrem de mici peste hotare. Ţara noastră nu are un nume pe piaţa internaţională, deşi multe sortimente premium rivalizează cu cele din Franţa sau Italia. În schimb, importăm tot mai mult, de la an la an.
În paharele noastre ajunge de cele mai multe ori vinul adus de peste hotare, deşi suntem printre primii în Uniunea Europeană atunci când vine vorba de producţie. Explicaţia: este mai ieftin. România a trimis anul trecut peste hotare 17,4 milioane de litri de vin iar producţia totală în 2021 a fost de 450 de milioane de litri. Asta înseamnă că exportul a reprezentat nici 4%. Producătorii au o explicaţie.
"Nici măcar în Europa lumea nu ştie că România produce vin"
"România nu este recunoscută la nivel nivel internaţional ca un producător de vin, cu toate că suntem din punct de vedere al producţiei pe locul 13 mondial sau 6 european. Această imagine nu am reuşit să o proiectăm şi-n afara gareniţelor Romaniei", spune Florin Preda, proprietar cramă. "Să o promovam ca şi ţară turistică, viticolă. Nici măcar în Europa lumea nu ştie că România produce vin. Este o situaţie foarte proastă pe care noi nu o putem combate prin propriile forţe", explică Ana Căpăţână, asociaţia export vin.
Germania, Olanda şi Marea Britanie au cumpărat 70% din totalul vinului trimis anul trecut peste hotare. Florin Preda are peste 80 de hectare de viţă de vie şi produce în medie, pe an, o cantitate de 400.000 de sticle. Trimite abia 7% în străinătate. Vinde o sticlă la un preţ între 12 şi 40 de euro.
- Seceta a lovit puternic și vița de vie. Viticultorii anunță că vinul din acest an va fi mai puțin, dar mai tare
- România produce vin mult și bun, dar nu știm să-l promovăm peste hotare. Sub 7% din vinul românesc este vândut...
- Carnea românească, tot mai rară în magazine. Mâncăm porc şi vită din Spania, Germania sau Ungaria, pentru că...
"Această imagine de producător puternic din punct de vedere al vinurilor trebuie să fie susţinută prin programe şi strategii guvernamentale. Este foarte dificil ca doar asociaţiile noastre, ale producătorilor, să susţină un efort de promovare a vinului în exterior. Canalul nostru de vânzare exclusiv este HORECA, unde comercializăm circa 90% dintre vinurile noastre. Mai avem o componentă de export care în acest moment a ajuns undeva la 6-7%", spune Florin Preda, proprietar cramă.
România produce un vin de calitate, fie că vorbim de sortimentele ieftine, fie că ne referim la categoria premium. "Ne putem referi direct la Franţa, care ar fi un etalon, atunci când vorbim despre vinuri. Dacă am cumpăra vinuri de zona 5 euro, nu am emoţii în a spune că acolo stăm chiar bine. Cu cât creştem calitatea, lucrurile devin mai complicate, mai delicate, dar la palierul acesta de preţ, calitatea noastră este mai mult decât onorabilă", susţine Bogdan Costăchescu, enolog.
Vinul românesc, la preţuri care ajung de la 25 de lei la zeci de mii de lei
85% din vinul mondial este în categoria economic, sub 3 euro sticla. Mihai are un magazin în Bucureşti şi spune că unii clienţi sunt atraşi de ţara de provenienţă, nu neaparat de calitatea produsului. "Există un trend crescător din punct de vedere al interesului publicului şi al inţelegerii acestor vinuri. Există vinuri din Chile care costă 30 de lei. Din preţul de raft trebuie să dai jos nişte TVA, impozite şi marje comerciale. Stai să te gândeşti că un vin care ajunge la 4 euro în România pe raft, iniţial în Chile, care nu sunt chiar vecini cu noi, el trebuie să coste acolo 50 de eurocenţi. Nu e nimic rău în asta, dar nu poate fi de super calitate", comentează Mihai Nicolici, proprietar magazin de vin.
România are o producție medie pe țară undeva spre 4-5.000 kg la hectarul de viţă de vie. O sticlă de vin se vinde în România cu preţ cuprins între 25 şi câteva zeci de mii de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰