Afacerea cu care doi tineri din Buzău au dat lovitura. Au investit un milion de euro, iar acum au o producţie uriaşă
Au pus pe picioare o afacere încă din perioada studenției, iar la absolvirea facultății erau deja antreprenori. Este povestea de succes a doi tineri din Buzău care au reușit să facă o seră complet automatizată în care cultivă căpșuni pe tot timpul anului. Interesant este și modul în care cresc fructele: nu sunt cultivate în sol ci în nucă de cocos. Primele fructe s-au copt, iar recolta este deja contractată de mai multe magazine, cofetării şi supermarket-uri.
De Redactia Observator la 30.04.2023, 09:23Sunt şi mari şi frumoase. Iar mirosul... te îmbie încă de la uşă, spune femeia. Primele fructe s-au copt deja, iar căpșunile sunt culese, cu grija, una câte una.
''Foarte simplu. Ai ridicat mâna, te-ai uitat, e ce trebuie să culegi, culegi.''
"Vă daţi seama, nu stai aplecat, nu stai cu capul în jos. E mult mai uşor.''
Fructele nu cresc în sol, ci în nucă de cocos. Astfel, au scăpat şi de dăunători.
- Afacerea pentru care românii nu se uită la bani. Vânzările au crescut cu 88% faţă de anul trecut pe...
- Povestea româncelor care au dus portul popular peste ocean. Afacerea pornită de Iulia şi Emilia a izvorât din...
- O afacere cu "rădăcini exotice" câştigă teren în România. Cererea e imensă: la cât ajung preţurile
Andra Luiza Constantin: Modul de plantare e destul de uşor: folosim un plantator special, introducem căpşuna în salteaua de cocos, după care, în câteva zile, vedem prima frunzuliţă.
Sera se întinde pe 5.000 de metri pătrați, este complet automatizată, iar aparatura de ultima generație le permite proprietarilor s-o controleze printr-o aplicație, inclusiv de la distanță.
Cătălin Mihalcea: Aici putem vedea temperatura ambientală, aici umiditatea, temperatura la nivelul rădăcinilor, al plantelor.
Andra și Cătălin au investit un milion de euro în afacerea mult visată
Proprietarii ei, Andra și Cătălin, erau studenţi în anul doi la Agronomie când, la îndrumarea unui profesor, au decis să-și deschidă afacerea. Însă, de la vorbă la faptă a durat ceva. Banii pentru investiţie, care s-a ridicat la un milion de euro, au fost obținuți 90% din fonduri europene, iar ceilalţi i-au primit de la părinţi.
Andra Luiza Constantin: Ştiam şi din alte poveşti că implementarea o să dureze destul de mult şi am zis noi, cumva, până terminăm facultatea, mai aveam încă 2 ani, ajungem să deschidem sera.
Iar visul li s-a împlinit anul trecut. Acum, culeg lunar patru tone de căpşuni, iar producția este deja contractată.