Video Afacerea pentru care românii nu se uită la bani. Vânzările au crescut cu 88% faţă de anul trecut pe aplicaţiile de livrare
Românii se plâng de austeritate, dar nu şi atunci când vine vorba despre animalele de companie. Cheltuie anual peste 3 miliarde de lei pentru mâncare şi accesorii pentru prietenele necuvântătoare. Deşi anul trecut mâncarea pentru animale s-a scumpit cu aproape 20%, stăpânii nu s-au uitat în portofel şi au cumpărat chiar mai mult. Un motiv întemeiat ca pet-shopurile să se extindă şi să vândă chiar şi pe aplicaţiile de livrare.
Aşa îşi aşteaptă Luna masa în fiecare zi. Pentru hrana ei, stăpâna scoate din buzunar aproximativ 250 de lei lunar. Ca ea, sunt multe animale de companie în România. Iar oamenii nu se uit la bani când vine vorba de bunăstarea prietenului necuvântător.
"300-400 de lei. Dacă văd că nu le place un anumit tip de mâncare, pot să schimb", explică un tânăr. "Mi-am asumat, deci trebuie să am grijă de el, dacă l-am luat, l-am adoptat", adaugă un bărbat.
Platformele de livrare colaborează cu pet-shopurile
Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Preparatele exclusiviste pentru animale de companie conţin raţă, prepeliţă, somon şi căprioară. La mare căutare sunt şi cele din carne de cal, pentru că proteina este mai bună, spun specialiştii.
Anca Ivan, medic veterinar: Ieftinul de azi, va fi scumpul de mâine. Dacă astăzi fac nişte alegeri corecte şi îi asigur animalului tot ce are nevoie şi îi asigur produse de calitate, practic eu fac o prevenţie. Nu ajung la medic, nu ajung să dau banii pe medicamente.
Pentru a-i ajuta pe iubitorii de animale să economisească timp, platformele de livrare au început să colaboreze cu pet-shopurile din toată ţara.
Victor Teişanu, director de vânzări platformă de livrare: Numărul de comenzi pe această categorie a crescut cu 88% faţă de aceeaşi perioadă în anul trecut. Cea mai mare comandă pe care am primit-o a fost de 100 de conserve de hrană pentru pisici.
Animalul de companie, familia stăpânului
Economiştii spun că animalul de companie devine parte din familia stăpânului.
Adrian Asoltanie, consultant financiar: De multe ori, oamenii taie de la cheltuielile lor, exact cum faci cu un copil. Ultimul lucru pe care te gândeşti să-l ajustezi e vorba de cheltuielile cu copiii. Exact acelaşi lucru se întâmplă şi la animalele de companie.
Anul trecut, vânzările de mâncare pentru animale au crescut cu peste 20%.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰