Afacerea cu care Ion a dat lovitura peste hotare. Străinii, dispuşi să plătească bani grei: "Ziceau că sunt mai gustoase decât ce au ei"
Unde-i unul, nu-i putere. Unde-s mulţi, puterea creşte. La fel şi profitul. De la acest crez au pornit zeci de producători din Gorj, care s-au unit într-o cooperativă să-şi poată vinde murele. Au înlocuit plantaţiile de viţă-de-vie cu muri şi încep să culeagă roadele. Iar pentru că au fructe bio, au început să-i caute şi străinii.
De Diana Speretoiu la 27.07.2023, 17:50Producător: Aici a fost culeasă prima mură. Acum, 4-5 arată că se vor coace toate în acelaşi timp. În orice caz, în trei săptămâni de zile putem spune că nu vom mai avea mure.
Producătorii se aşteaptă la o recoltă bogată
Dealurile din localitatea Roşia de Amaradia s-au umplut, în ultimii ani, cu muri. Localnicii au înlocuit viile sau porumbul cu fructele de pădure în speranţa că agricultura va deveni mai profitabilă.
Diana Speretoiu, reporter Observator: Pe acest deal, până în urmă cu cinci ani, se cultiva porumb. Acum se coc mure. Şi în ciuda arşiţei şi a vremii capricioase, producătorii se aşteaptă chiar la o recoltă mai bogată decât anul trecut.
- Afacerea care a înflorit în România. Industria se ridică la 600 de milioane de euro: o treime din sumă,...
- Afacerea care a explodat în plin cod roşu de caniculă. 3 lei costă o pungă în fabrică, iar în magazine...
- Afacerea care prinde rădăcini în România: cât costă un exemplar de kiwi. Riscul e zero pentru că nu există...
Tânăr: Foarte gustoase, de bună calitate. Nu sunt nici ghimpi, e uşor de cules.
Murii, protejaţi de păduri
Ion Dajiu a cultivat peste 2.000 de metri pătraţi cu muri. Arbuştii sunt protejaţi de pădurile din apropiere şi nu au avut de suferit din cauza vremii. Îngheţul şi bruma din primăvară au făcut ca murele să se coacă mai târziu cu două săptămâni, dar soarele recuperează acum timpul pierdut.
Ion Dajiu, producător: Avem şi sol bun, şi zonă bună. Dealurile noastre chiar sunt prielnice pentru aşa ceva. Cât mai multă lume ne solicită butaşi pentru a încerca şi ei să-şi dezvolte o mică afacere.
Străinii au prins gustul fructelor de la noi
Tonele de fructe de pădure ce vor fi culese de aici ar putea ajunge, în mare parte, peste hotare. Până acum, mergeau la fabricile de dulceţuri din ţara noastră, dar străinii au început să prindă gustul fructelor de la noi şi plătesc mai bine.
Ion Dajiu, producător: Sunt interesaţi. Am avut ceva discuţii şi ziceau că murele din România sunt mai gustoase decât ce iau ei din alte zone.
Cât costă un kg de mure româneşti
Ca să poată vinde mai sigur şi la preţ bun, 20 de producători din zonă s-au unit într-o cooperativă. Altfel riscau să rămână cu murele nevândute.
Drăgan Vintu, producător: Murele din Roşia de Amaradia ajung la marketurile din România şi din străinătate. În Italia, se duce o parte din producţie. Avem nişte firme din Bihor, din Oradea, din Cluj care ne iau producţia şi o revând.
Un kilogram de mure costă între 5 şi 8 lei. Cine vrea să culeagă singur fructele, direct din plantaţie, plăteşte mai puţin. Asta mai ales că, în supermarketuri, preţurile aproape că se triplează de la producător până la raft.