Anomalia vremii distruge culturile de toamnă: "Grâul, până acum 3 săptămâni, nici măcar nu era ieşit aici. Uitaţi-vă cât e de suferind"
Au apărut ghioceii şi au înmugurit pomii. dar căldura nefirească nu ar trebui să ne bucure. Fermierii spun că e jale pe ogoare: câmpurile sunt uscate, după ce n-a plouat şi nici n-a nins în ultimele luni. Culturile de toamnă, precum cele de grâu, orz, secară sau rapiţă sunt la mila cerului şi ar putea fi compromise dacă nu avem precipitaţii într-un timp cât mai scurt.
De Mădălina Chiţac la 02.01.2023, 19:33Ionuţ Olteanu, fermier: 20 de centimetri. Deja e beton. Ia uitaţi-vă.
Aşa arată terenurile agricole din jurul Bucureştiului. Ultima ploaie a căzut în noiembrie.
Ionuţ Olteanu, fermier: Şi la 60-70 de centimetri dacă săpam, trebuia să găsim apă. Suntem pe un fond de secetă prelungită. În ultimii 3 ani, deficitul de apă s-a accentuat. Şi ne lipsesc cel puţin 200 de litri de apă.
Culturile de toamnă distruse de anomalia vremii
- Un român și-a transformat 10 conaționali în sclavi în Spania. I-a păcălit cu joburi "bine plătite"
- "Seceta a devenit parte din viaţa noastră". Pentru prima dată în istorie, fermierii au irigat terenurile în luna...
- Insectele și viermii ar putea ajunge pe masa românilor. Proiectul AUR care interzice folosirea acestora nu a trecut...
Pentru că nu plouă şi e nefiresc de cald, culturile semănate în toamnă ar putea fi compromise.|
Ionuţ Olteanu, fermier: Uitaţi dăunătorii. Câte probleme au creat. Dacă ar fi fost temperaturi scăzute, aceşti dăunători ar mai fi existat? Cu siguranţă mai scuteam un tratament. Grâul, până acum 3 săptămâni, nici măcar nu era ieşit aici. Şi uitaţi-vă cât e de suferind. Ia uitaţi!
Seceta profundă a afectat şi culturile din Moldova, Dobrogea sau Oltenia. Condiţiile sunt extrem de vitrege pentru semănături: cu cât scade nivelul de apă din sol şi cu cât perioada fără precipitaţii se prelungeşte, plantele nu mai au nicio şansă.
Femeie: Este foarte, foarte rău, cu arături, cu toate. S-a scumpit tot - s-a scumpit arătura, motorina, toate
Cezar Gheorghe, specialist cereale: Zilele acestea călduroase nu fac bine culturilor de toamnă şi în special grâului căci mai vorbim şi despre orz şi despre rapiţă.
Şi lipsa zăpezii contribuie la dezastru.
Roxana Bojariu, climatolog: Atunci când există un strat de zăpadă pe de o parte izolează termic culturile aflate în stadii de dezvoltare de iarnă. Pe de altă parte, prezenţa stratului de zăpadă înseamnă o rezervă acumulată de apă care se infiltrează în sol cu mare eficienţă.
A doua zi din an, a venit cu temperaturi record în toată ţara. S-au înregistrat 21 de grade în Târgovişte şi Pătârlgele. 19 în Târgu Ocna, 18 în Tulcea şi Oraviţa, iar în Capitală 17 grade, record absolut al zilei. Tot atâtea au fost şi în Piatra Neamţ sau Reşiţa.
Mihai Timu, metrorolog ANM: Sunt valori cu mult peste normalul perioadei. N-ar trebui să depăşim 4-5 grade ziua. Este o perioadă foarte caldă şi aşa vor rămâne lucrurile şi în zilele următoare.
Temperaturile ridicate au adus şi primii ghiocei înfloriţi din acest an. Iar, în mai multe oraşe din ţară, copacii au înmugurit.