Antena Meniu Search
x

Video "Seceta a devenit parte din viaţa noastră". Pentru prima dată în istorie, fermierii au irigat terenurile în luna noiembrie

România se usucă. Anumite zone din ţară nu au mai văzut ploaie de aproape două luni, iar debitul Dunării a ajuns la jumătate. Din cauza secetei, fermierii irigă terenurile în luna noiembrie, ceea ce nu au mai făcut niciodată. Iar veştile pentru perioada următoare nu sunt deloc bune.

de Adrian Obreja

la 08.11.2022, 19:55

Vezi și

Ravagiile secetei se văd cel mai bine pe Dunăre. Debitul fluviului a scăzut la jumătate şi navele abia îşi mai pot croi drum. O soluţie ar fi dragarea canalelor, însă şi asta a devenit misiune aproape imposibilă. "Partea proastă e că degeaba draghezi, dacă nu vine apă. E ca şi cum ai săpa o groapă, ai apă, pe măsură ce o adânceşti, apa se duce din ce în ce mai jos şi rămâne aceeaşi. Navele mai mici trebuie să se ferească de dunele de nisip care apar şi peste noapte", a declarat Mihai Popescu, şef serviciu hidrotehnic.

La nivel global, ultimii 8 ani au fost cei mai călduroși ani din istorie

Peisajul este apocaliptic. Pentru cei care încă se mai încumetă să iasă pe Dunăre, riscurile sunt enorme. "E indicat să nu circule noaptea, pentru că oricând poate să intre într-o dună de nisip şi nu mai zic de accidentări destul de grave", spune Viorel. Remorcherul Perseus se pregăteşte deja pentru ce e mai rău. Dacă fluviul va îngheţa, cei 6.600 de cai putere vor fi insuficienţi în lupta cu natura. "Avem toate condiţiile propice de a se întâmpla acest lucru. Cotă mică, şi dacă 2,3 zile avem temperaturi de minus 4,5 îngheaţă Dunărea şi se formează poduri de gheaţă, sloiuri şi se poate înfunda, cum se spune, canalul de navigaţie", a declarat Tudorel Iga, comandant de navă.

Fermierii din zonă sunt deja resemnaţi. Toate culturile sunt compromise şi au ajuns să stoarcă orice picătură pentru a mai salva ceva de pe câmp. "Seceta a devenit parte din viaţa noastră. Am 20 si ceva de ani de agricultură, n-am irigat niciodată în luna noiembrie şi cu atâta intensitate", a declarat Daniel Ciuhureanu, agricultor. Şi vremea nu ţine în continuare cu noi. Regiunile din afara arcului carpatic vor număra în continuare zile nesfârşite de secetă. "În zilele următoare, ploi vor apărea în special în nordul, vestul şi centrul ţării, dar, din păcate, în restul zonelor vor lipsi sau vor apărea câţiva stropi, total insuficienţi pentru a creşte rezerva de apă din sol şi nivelul râurilor şi lacurilor. În plus, temperaturile vor rămâne mai ridicate cu 4...5 grade faţă de cele tipice pentru început de noiembrie", a declarat Simona Căpşună, meteorolog Observator. La nivel global, ultimii 8 ani au fost cei mai călduroși ani din istorie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » "Seceta a devenit parte din viaţa noastră". Pentru prima dată în istorie, fermierii au irigat terenurile în luna noiembrie