Cât costă kilogramul de varză în pieţe. Gospodinele s-au apucat deja să o pună la murat
Toamna este sezonul conservelor pentru iarnă. Românii nu renunţă la murături, cu toate că în acest an trebuie să plătească mai mult pentru ele, fie că le pun în casă, fie că le cumpără gata făcute. Oamenii spun că cele făcute de mâna lor sunt mult mai gustose şi de două ori mai ieftine.
De Redactia Observator la 03.10.2024, 20:27- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Anul acesta preţul legumelor a crescut. Gogoşarii se vând cu 10 lei kilogramul, castraveţii cu 12 lei, iar un kilogram de varză cu 6 lei.
Cât costă un borcan de murături la piaţă
Cei care vor sa scape de treabă, pot cumpăra din piaţă murături gata făcute. Un borcan de 800 de grame costă cel puţin 25 de lei.
"Ca preturi fata de anul trecut au mai crescut. Un 10% din cauza cresterii materiilor prime", spune Irina Iacob - vânzător.
- Murături mai scumpe, după ce seceta a compromis majoritatea culturilor. Leguma care a ajuns 6 lei kg: "E un an...
- Andreea şi Dumitru s-au mutat la ţară şi au construit o casă pe roţi, izolată cu lână de oaie. Au o...
- Doi tineri s-au mutat de la oraş la sat şi cultivă fructe şi legume 100% bio. Au şi pentru ei, şi pentru comerţ
Raisa Chitic preferă în fiecare an să facă murăturile acasă. Fiecare preparat are secretul lui. Savoarea vine însă de la un ingredient special.
În afară de gust, şi la bani e o diferenţă între murăturile făcute acasă şi cele cumpărate de a gata.
"Pentru aceste trei borcane de muraturi am cheltuit in jur de 60 de lei. Borcanul acesta l-as cumpara din piata cu 50 de lei", spune Raisa Chitic - gospodină.
Murăturile îmbogățesc experiența culinară, dar oferă și o serie de avantaje nutritive.
"Indiferent de metoda de conservare consumul de murături poate face parte dintr-o dieta echilibrata cu rol important pentru aparatul digestiv. Dacă este să consumăm zeama de la murăturile în saramură putem combate o crampă musculară sau putem să ne rehidratăm uşor după un efort fizic prelungit", spune Daniela Bălănucă - dietetician.
Conform tradiţiei, varza se pune la murat pe 26 octombrie, de Sfântul Dumitru pentru a avea timp să se acrească înainte de sărbătorile de iarnă.