Cât costă pentru un student să stea la cămin versus în chirie. Cererea mare a aruncat deja în aer preţurile locuinţelor
Guvernul vrea să dea bani pentru construirea unor noi cămine pentru studenţi. Şapte campusuri din ţară ar urma să aibă mai multe spaţii de cazare. Acum însă, studenţii abia dacă mai găsesc un loc liber la stat. Mulţi nu au de ales şi sunt nevoiţi să plătească chirii uriaşe.
De Andreea Milea la 22.08.2024, 21:15Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea din Oradea sunt câteva dintre centrele care ar putea avea mai multe spaţii de cazare. Până atunci însă, studenţii prind cu greu un loc liber pentru următorul an.
"E o perioadă în care se cazează studenții, dar nu prea mai sunt locuri. E full", spune un tânăr.
"Ştiu că șeful de cămin se plângea că are studenți pe care nu are unde să îi bage. Se strâng mulți la început sunt o grămadă de studenți care nu au spațiu", adaugă altul.
Peste 80% au plătit chiria din banii părinţilor
- A vrut să se mute în Bucureşti cu chirie, dar a fost refuzat pe bandă. "Nici nu apucam să mă leg la şireturi"
- Câți bani cere o clujeancă pe închirierea unui spațiu nemobilat pentru UNTOLD. Are doar toaletă și chiuvetă
- Cât costă acum un apartament cu 2 camere în Bucureşti. Preţurile au explodat faţă de 2023
Anul trecut, 10% dintre studenţi nu au găsit un loc la cămin şi cei mai mulţi dintre ei, peste 80% au plătit chiria din banii părinţilor. Aproape jumătate dintre ei s-au încadrat într-un buget care nu a depăşit 300 de euro. Cu mult peste tariful de 290 de lei pe lună, cât au plătit anul trecut studenţii de la Politehnică pentru o cameră de cămin. Cei mai mulţi dintre cei care caută chirii vor apartamente cu două camere, mobilate şi renovate, cu centrala proprie. Cererea mare a aruncat deja în aer preţurile.
"Dacă ne uităm la zona Politehnică prin comparaţie cu anul trecut, avem o creştere de aproximativ 16% a preţurilor. În perioada iulie - septembrie observăm, în general, o creştere cu până la 50% a cererii", explică Răzvan Ceapă, reprezentant platformă online anunţuri imobiliare.
Tarifele mai mici aduc şi condiţii mai modeste
La cămin însă, tarifele mai mici aduc şi condiţii mai modeste. "Niște cămine noi ar fi foarte ok, căminele noastre sunt vechi și deloc renovate. La noi cel mai bun cămin sunt cele de la U, dacă prinzi la B e mai greu că e baie că comun", spune o fată.
Guvernul promite că lucrurile se vor schimba. Se vor investi bani în şapte cămine studenţeşti care ar trebui sa fie gata până la începerea noului an universitar. "Ministerul Educaţiei va primi în plus 40 mil. lei necesari pentru continuarea investiţiilor în extinderea spaţiilor de cazare şi de învăţământ", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.
La Universitatea Politehnică din Bucureşti se construieşte deja un nou cămin cu 350 de camere şi 700 de locuri de cazare. La Timişoara, noul cămin va avea o capacitate de 275 de persoane.