Antena Meniu Search
x

Cât costă acum un apartament cu 2 camere în Bucureşti. Preţurile au explodat faţă de 2023

Românii care vor să îşi achiziţioneze un apartament în București trebuie să ştie că prețurile sunt cu 20% mai mari comparativ cu anul trecut. Totodată, Brașovul rămâne fruntaș la creșterea prețurilor apartamentelor vechi faţă de anul trecut. 

de Redactia Observator

la 01.07.2024 , 17:34

Cât costă acum un apartament cu 2 camere în Bucureşti. Preţurile au explodat faţă de 2023
Cât costă acum un apartament cu 2 camere în Bucureşti. Preţurile au explodat faţă de 2023 - Profimedia

În luna iunie a acestui an, prețurile apartamentelor de vânzare – vechi și noi – au înregistrat o creștere de 17% comparativ cu luna iunie a anului trecut, conform celor mai recente date de pe Storia. La capitolul contactărilor, datele arată că în luna mai a acestui an au fost cu 47% mai multe interacțiuni între vânzători și cumpărători comparativ cu luna iunie a anului trecut.

„Începând de astăzi, Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) a scăzut la valoarea de 5,86% pe an, de la 5,9%. Reducerea costurilor de împrumut poate stimula cererea pe piața imobiliară, influențând pozitiv dinamica tranzacțiilor. Atunci când dobânzile au un trend descendent, există o prezumție clară pentru o potențială creștere de preț a proprietăților imobiliare. Acest fenomen se datorează faptului că mai mulți cumpărători sunt motivați să achiziționeze proprietăți datorită costurilor mai mici de finanțare, ceea ce poate conduce la o creștere a cererii și, implicit, a prețurilor”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Cum au evoluat prețurile apartamentelor de vânzare în Capitală, în luna iunie 2024

Articolul continuă după reclamă

În București, prețul mediu pentru vânzarea apartamentelor noi și vechi a fost în luna iunie 2024 de 1.848 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu solicitat pentru vânzarea unui apartament nou a fost, în iunie 2024, de 1.810 euro/metru pătrat, un preț cu 21% mai ridicat față de aceeași lună a anului anterior, dar similar cu cel din luna mai 2024. În ceea ce privește apartamentele vechi, acestea au avut un preț de cerere de 1.888 euro/metru pătrat, cu 17% mai ridicat față de luna iunie a anului trecut și cu 3% mai mare față de cel din luna mai a anului curent.

Pe acelaşi subiect

Evoluția prețurilor în cele mai mari orașe din țară

Comparând prețurile apartamentelor noi de vânzare cu cele ale apartamentelor vechi din cele 9 orașe analizate, orașele cu cele mai multe anunțuri de pe platformă, se observă o serie de diferențe.

Astfel, în Timișoara regăsim cea mai mică diferență de preț între cele două tipuri de imobile (noi vs. vechi), apartamentele vechi fiind cu doar 1% mai ieftine decât apartamentele noi. De asemenea, cea mai mare diferență de preț se regăsește în cazul apartamentelor vechi din Sibiu, care sunt cu 11% mai scumpe față de cele noi. În același timp, apartamentele vechi din Oradea sunt cu 7% mai ieftine comparativ cu cele noi.

CLUJ-NAPOCA: În luna iunie a.c., prețurile medii pentru apartamentele noi și vechi din Cluj-Napoca au fost de 2.732 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.751 euro/metru pătrat, cu 11% mai ridicat comparativ cu luna iunie 2023. Apartamentele vechi din Cluj-Napoca au avut un preț mediu de cerere de 2.708 euro/metru pătrat, cu 13% mai ridicat comparativ cu aceeași lună a anului anterior.

IAȘI: În luna iunie 2024, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Iași a fost de 1.608 euro/metru pătrat. De asemenea, prețurile apartamentelor noi au înregistrat o creștere medie de 13% comparativ cu anul anterior, ajungând la 1.598 euro/metru pătrat, în timp ce apartamentele vechi au înregistrat o majorare de 15%, comparativ cu luna iunie 2023, fiind de 1.629 euro/metru pătrat.

TIMIȘOARA: În luna iunie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Timișoara a fost de 1.614 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a fost de 1.622 euro, cu 8% mai ridicat față de aceeași lună a anului 2023. La apartamentele vechi se observă o creștere de 13%, acestea ajungând la un preț mediu de cerere de 1.611 euro/metru pătrat.

BRAȘOV: În luna iunie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Brașov a fost de 1.980 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Brașov a ajuns la 2.044 euro/metru pătrat, cu 5% mai ridicat decât cel din luna iunie 2023. Totuși, prețurile apartamentelor vechi au crescut accelerat, cu 22% față de aceeași lună a anului trecut, ajungând la o medie de 1.931 euro/metru pătrat.

SIBIU: În luna iunie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Sibiu a fost de 1.621 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi a crescut cu 21% în luna iunie a.c. față de luna iunie din 2023, ajungând la 1.526 euro/metru pătrat. În același timp, prețurile pentru locuințele vechi au avut creșteri de 16%, ajungând la 1.691 euro/metru pătrat.

CONSTANȚA: În luna iunie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Constanța a fost de 1.751 euro/metru pătrat. De asemenea, în luna iunie a.c., apartamentele noi au avut un preț de cerere de 1.787 euro/metru pătrat, cu 4% mai ridicat față de aceeași lună a anului anterior. În același timp, apartamentele vechi au avut prețuri medii de cerere cu 11% mai ridicate față de luna iunie 2023, ajungând la o valoare de 1.714 euro/metru pătrat.

ORADEA: În luna iunie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Oradea a fost de 1.582 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi a fost de 1.649 euro (în creștere cu 9% în iunie 2024 vs. 2023). Prețurile medii pentru apartamentele vechi au crescut, atingând un preț mediu de cerere de 1.537 euro/metru pătrat, cu o majorare de 16% față de aceeași perioadă a anului precedent.

CRAIOVA: În luna iunie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Craiova a fost de 1.614 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi a fost de 1.645 euro/metru pătrat (în creștere cu 11% în iunie 2024 vs. 2023), în timp ce prețul de cerere pentru cele vechi a fost de 1.601 euro/metru pătrat, cu 10% mai ridicat comparativ cu aceeași lună anului anterior.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Sunteţi mulţumiţi de sistemul public de sănătate din România?
Observator » Stiri economice » Cât costă acum un apartament cu 2 camere în Bucureşti. Preţurile au explodat faţă de 2023