Cât ne costă un program de spălare a hainelor. Metode prin care putem avea facturi mai mici la energie
Pentru facturi mai mici cu câţiva lei, mulţi români sunt gata să îşi schimbe obiceiurile. Nu i-ar deranja să dea cu aspiratorul sau să spele rufe noaptea, dacă atunci electricitatea ar fi mai ieftină. Ideea îi irită, însă, pe cei cu somn sensibil - nu vor să le strice odihna vecinii puşi pe economii.
De Ingrid Tîrziu la 19.10.2024, 21:20Orele dimineţii, până la 10, şi ale serii, până la 22, sunt cele care solicită cel mai mult sistemul energetic naţional din punctul de vedere al consumului casnic. Un sondaj recent arată că doar 5% dintre români folosesc electrocasnicele după ora 22, dar şase din 10 ar fi dispuşi să o facă dacă electricitatea ar fi mai ieftină noaptea.
Cât costă, în medie, un program de spălare
România este una dintre puţinele ţări din Europa care nu are tarife diferenţiate la energia electrică. Asemenea oferte au apărut în anul 2021, dar au dispărut în scurt timp, după ce statul a plafonat preţurile.
"Diferenţele erau de la simplu la triplu, pentru că e mare nevoie nevoie de astfel de modificări comportamentale. Din primăvară, când nu vom mai avea această protecţie universală prin plafonarea preţurilor, oamenii să aibă totuşi facturi rezonabilă la energie", spune Corina Murafă, specialist în energie.
Fiecare program de spălare costă, acum, în medie, aproape cinci lei dacă luăm în calcul detergentul, electricitatea şi apa consumate. În lipsa tarifelor diferenţiate la electricitate, programele eco ne pot ajuta să avem facturi mai mici.
"Există o diferenţă foarte mare la nivelul cantităţii de ape folosite. Chiar dacă eu am un interval mare, am o cantitate mică de apă. Şi din punct de vedere energetic una este să dau drumul la o centrală termică şi să las să curgă o cantitate mare de apă spre deosebire de a face această situaţie într-o maşină de spălat vase combin partea chimică, cu parte de energie termică şi toate să îmi determine un consum mult mai redus", spune Dumitru Chisăliţă, specialist în energie.
În ţări precum Italia, sistemul tarifelor diferenţiate este atât de avansat, încât există mai multe intervale orare pentru reducerea consumului.