Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum citim etichetele cu indicaţii de spălat şi călcat de pe haine. Cele 5 simboluri de care trebuie să ţinem cont

Câţi dintre oameni se uită pe etichetele hainelor atunci când le bagă la spălat? Şi câţi le taie, apoi se întreabă de ce s-a micşorat tricoul cu câteva mărimi? Adevărul e că au apărut atâtea simboluri, încât ne pierdem printre ele. Pe lângă recomandările de spălare, există şi indicii care ne arată dacă hainele sunt croite mai larg sau, din contră, mai strâmt.

de Andra Costea

la 19.09.2024 , 17:39

Ştim deja că este indicat să citim etichetele hainelor pentru a le îngriji corespunzător, însă puţini dintre noi o facem. În mare parte, pentru că nu înţelegem la ce se referă fiecare simbol. "Atunci când nu îngrijim corespunzător hainele cel mai probabil se vor strâmta, se vor deteiora şi practic vor avea o viaţă mult mai scurtă", spune Ana Stoica, expert în textile.

Cum citim etichetele cu indicaţii de spălat şi călcat de pe haine

Pe fiecare etichetă întâlnim 5 simboluri de care trebuie să ţinem cont. "Simbolul cu cădiţă. Iar temperatura pe care o găsim aici este temperatura maximă la care putem spăla acel produs. Dacă este tăiat, cel mai proabil avem o alternativă, iar asta este varianta de curăţare profesională. Pentru curăţarea profesională simbolul este acesta, un cerc. Al doilea simbol în ordine este triunghiul care reprezintă procesul de albire. Cel simplu care ne spune că putem albi cu absolut orice fel de produs, mai avem unul unde scrie CL, adică se poate doar cu clor şi un simbol tăiat, înseamnă că nu putem albi", adaugă Ana Stoica, expert în textile. 

Vezi și

Mai întâlnim şi pătratul cu un cerc în interior ce reprezintă uscătorul electric, care în majoritatea cazurilor nu este indicat. Iar ultimul simbol ne ghidează în procesul de călcare. "Şi ultimul simbol este fierul de călcat - îl avem aici cu unu, două sau trei puncte. Aceste puncte reprezintă temperatura de la joasă medie şi înaltă. Există acest simbol şi cu un semn în parte de jos cate reprezintă aburul, iar acolo când îl avem tăiat reprezintă că nu putem folosi steamerul", mai spune Ana Stoica, expert în textile. 

De asemnea, unele branduri folosesc pe etichetă şi simboluri care indică realitatea măsurilor. "Pătratul reprezintă o măsură perfectă pentru noi, adică este o copie fidelă a acelei mărimi. Triunghiul reprezintă un croi mai strâmt, asta înseamnă că s-ar putea să fie nevoie să ne luăm o măsură mai mare de exemplu, iar cercul reprezintă un croi mai larg, asta înseamnă că s-ar putea să fie nevoie de o mărime mai mică", continuă Ana Stoica, expert în textile. 

Specialiştii ne sfătuiesc să nu tăiem etichetele interioare după achiziţionarea hainelor. Respectarea recomandărilor le-ar putea prelungi viaţa cu câţiva ani. 

Andra Costea Like

Mi-am început călătoria ca jurist crezând că asta este singura metodă de a lucra cu adevărul. Curiozitatea şi ambiția însă m-au împins să explorez întotdeauna profunzimea fiecărei povești iar asta m-a făcut să realizez predilecţia mea către jurnalism.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Evenimente » Cum citim etichetele cu indicaţii de spălat şi călcat de pe haine. Cele 5 simboluri de care trebuie să ţinem cont