Ce riscă antreprenorii care nu se înscriu în Sistemul de Garanţie-Returnare. Amenzile sunt usturătoare: "Nu am auzit de aşa ceva. Este o veste nouă"
Din acest an, vom putea câștiga bani din reciclarea sticlelor, însă doar dacă producătorii, importatorii şi comercianţii de băuturi se vor înscrie în Sistemul de Garanţie-Returnare. Mulţi nici nu au auzit însă de acest sistem: dintre cei peste 80.000 de patroni, doar 10.000 s-au înscris. Cei care nu se conformează riscă amenzi usturătoare.
De Alin Stan la 12.02.2023, 08:54Teoretic, din data de 30 noiembrie 2023, am putea preda la magazin orice ambalaj care poate fi spălat şi refolosit. Comercianţii însă au termen până la sfârşitul lunii februarie să se înscrie în sistem. Numărul comercianţilor şi producătorilor înscrişi în program este mic, iar cei care se ocupă de proiect speră ca perioada de implementare să nu mai fie amânată, aşa cum s-a întâmplat anul trecut.
Jiulia Leferman, reprezentant ReturRo: Intră toţi cei care comercializează băuturi în orice formă. Ceea ce înseamnă ca obligaţie înregistrării în sistem este valabilă inclusiv pentru operatorii economici care au alt domeniu de activitate. Cum ar fi magazinele de bricolaj. Orice întârziere peste termenul de 28 februarie pune sub semnul întrebării abilitatea şi capacitatea reală de a porni sistemul la data de 30 noiembrie.
Unii dintre comercianţi nici nu au auzit de acest sistem.
Oana Iliescu, administrator restaurant: Nu, nu am auzit de aşa ceva. Este o veste nouă. Cu siguranţă am nevoie de un pic de timp să mă informez, să vorbesc cu furnizorii care îmi livrează produsele în ambalaj de sticlă. Să vedem şi după în cât timp vor veni ei să ridice ambalajele. Pentru că vorbim şi de un spaţiu de depozitare a acestor ambalaje.
- Fabrica din România care va transforma plasticul din gunoi în bani. Investiție de 7.5 milioane de euro
- Reciclarea hainelor vechi, soluţia unui mediu mai curat. Cum putem scăpa de articolele pe care nu le mai purtăm
- După noi, gunoiul. România se sufocă sub gunoaie, la Guvern se fac planuri mari pe bani europeni
Doar 15% dintre comercianţii din ţară s-au înscris până acum în program
La nivelul ţării sunt aproximativ 85.000 de producători şi comercianţi, iar din acest număr, circa 15% s-au înscris până acum. Cei care nu se înregistrează riscă o amendă între 20.000 şi 40.000 de lei şi pierderea dreptului de a-şi vinde produsele pe piaţa din România.
Tanczos Barna, ministrul Mediului: Nu planificăm şi nu intenţionăm prelungirea termenului. Cred că şi comercianţii, dar şi producătorii au avut suficient timp la dispoziţie. Groso modo, trei luni.
Unii, de teama amenzilor, s-au conformat deja.
Emanuel Pârvulescu, reprezentant supermarket: În ceea ce ne priveşte, noi am terminat această înregistrare. Este foarte uşor de făcut.
Clienţii vor fi nevoiţi să plătească 50 de bani în plus la cumpărarea unei sticle de băutură, bani pe care îi pot recupera în momentul în care vor duce sticla înapoi.
Emanuel Pârvulescu, reprezentant supermarket: Se introduce sticla. Ea este preluată de aparat unde este spartă. La final, aparatul generează un voucher care reprezintă contravaloarea garanţiei plătită de consumator la casa de marcat, urmând să-l folosească din nou la cumpărături în magazin sau să-l preschimbe în cash.
Pe fiecare sticlă va fi pus un sticker cu logo-ul companiei, etichete puse de către producători. Printre ambalajele care nu vor putea fi reclate prin acest sistem sunt sticlele de ulei, de iaurt și de șampon.