Antena Meniu Search
x

Video Reciclarea hainelor vechi, soluţia unui mediu mai curat. Cum putem scăpa de articolele pe care nu le mai purtăm

Peste 2.500 de litri de apă se folosesc pentru a se produce un singur tricou de bumbac. Impactul industrei textile asupra mediului este imens, iar datele oficiale ar trebui să ne facă pe fiecare dintre noi mai responsabili şi mai conştienţi de ce putem face pentru a reduce efectele negative. Reciclarea textilelor nu este o misiune imposibilă. În marile oraşe există containere speciale, iar ONG-urile de mediu vă ajută şi ele să scăpaţi de hainele vechi. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 31.01.2023, 08:35

Vezi și

Dacă despre impactul devastator pe care plasticul sau alte ambalaje aruncate la întâmplare îl au asupra mediului s-a vorbit mult în ultimii ani, despre poluarea produsă de industria textilă nu se ştiu încă suficiente lucruri. 

De la producţie şi până la felul în care oamenii scapă de ele, hainele reprezintă al doilea mare poluator al planetei, susţin specialiştii. Ce nu ştiu mulţi e că pot fi folosite ca resursă. 

Cristina Oprea, reporter Observator: Am ales aici câteva haine vechi şi două perechi de încălţăminte ce îi rămăseseră mici fiicei mele. În loc să le ţin în dulap şi să îmi aglomerez spaţiul din locuinţă, am ales să le aduc aici. În felul acesta, mă asigur că vor avea o a doua viaţă.

Containere speciale pentru reciclarea hainelor vechi

Pe acelaşi subiect

În marile oraşe există containere speciale pentru reciclarea hainelor vechi. În Craiova, pe lângă pubelele pentru plastic, metal, hârtie sau sticlă au fost montate şi cele pentru textile. De aici, hainele sunt sortate şi repuse în piaţa second-hand sau transformate în lavete, umplutură pentru tapiţerii sau fibre pentru textile noi. Ce puteţi face dacă în localitatea dumneavoastră nu există centre de colectare?

Cristina Oprea, reporter Observator: Soluţia vine din online. Pe internet găsiţi o mulţime de ONG-uri care se ocupă cu colectarea, sortarea şi redistribuirea textilelor vechi. Activiştii de mediu au făcut chiar o hartă a reciclării şi ghid de bune practici care să vă ajute să fiţi prietenoşi cu mediul.

Marile magazine care vând haine sau centrele comerciale au şi ele puncte de reciclare. Pentru a înlesni procesul, e bine ca hainele să fie curăţate şi sortate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Reciclarea hainelor vechi, soluţia unui mediu mai curat. Cum putem scăpa de articolele pe care nu le mai purtăm