Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video După noi, gunoiul. România se sufocă sub gunoaie, la Guvern se fac planuri mari pe bani europeni

Schimbăm legi, autorităţile fac promisiuni, dar realitatea se schimbă greu. La doi paşi de clădirea Guvernului, pe un câmp de trei hectare, munţii de gunoi cresc. Din acelaşi loc, ministrul Mediului promitea la începutul anului, în campania "După noi, gunoiul", că va începe curăţenia generală. Între timp, la Palatul Victoria se fac planuri pentru platforme de colectare a deşeurilor cu bani de la Bruxelles.

de Redactia Observator

la 26.11.2022 , 21:48

După opt luni, ne-am întors în unul dintre cele mai murdare locuri din Bucureşti.

Bianca Iacob, reporter Observator: "Suntem în sectorul 1 al Capitalei, în Giulești, la nici 10 km de clădirea Guvernului. Aici un munte de gunoaie zace pe o suprafață de aproape de 3 hectare. Aici găsim toate tipurile de deșeuri, de la deșeuri din construcții, la resturi vegetale și deșeuri menajere, asta chiar dacă aici în zonă a fost montată și o cameră de supraveghere."

De pe acelaşi câmp sufocat de deşeuri Ministerul Mediului făcea, în aprilie, anunţuri pline de promisiuni.  Primăria Sectorului 1 a fost amendată de 3 ori de atunci cu 300.000 de lei.

Vezi și

Viorel Tufeanu, Garda de Mediu Bucureşti: "În aceasta perioada nu numai că zona nu a fost salubrizată, au apărut deșeuri în plus față de cele constatate la controalele anterioare."

Pe acelaşi subiect

Cristian Adrian Tudose, consilier: "Contestarea amenzilor se face pe baza că nu cetățenii Sectorului 1 au generat acel gunoi."

Deșeurile persistă și în restul țării

Târgu Jiu. La aproape o jumătate de kilometru distanţă de Coloana Infinitului a lui Brâncuşi e o mizerie fără sfârşit.

Diana Speretoiu, reporter Observator: "În această zonă, imaginea e şi mai dezolantă. O stradă a fost blocată aproape în întregime de plastice, haine, resturi menajere şi tot felul de gunoaie."

Cei care le-au aruncat aici, le-ar fi putut lăsa la câteva sute de metri mai încolo, într-un container pentru deşeuri.

Gheorghe Sanda, comisar şef Garda de Mediu Gorj: "Au fost confiscate şi mijloace de transport numai că fenomenul, aşa cum se poate observa, nu a putut fi eradicat."

Luis Popa, director Serviciul de Gestionare a Deşeurilor Gorj: "Ar trebui ca cei de la Poliţia Locală să vină mult mai des în această zonă. Este aproape de case, este un focar de infecţie pentru populaţia din zonă."

Ce planuri are Guvernul pentru problema deșeurilor?

În timp ce ţara se sufocă sub gunoaie, la Guvern se fac planuri mari. Uniunea Europeană ne mai dă nişte bani pentru platforme speciale de colectare a deşeurilor. Încă 22 de primării, majoritatea comune, au semnat pentru finanţare. O ocazie bună pentru a sta la poze.

Nicolae Ciucă, premierul României: "Discutăm de 565 de astfel de centre destinate colectării deșeurilor pentru care nu se realizează colectarea de către societățile de salubrizare, vorbim de mobilier uzat, anvelope, deșeuri periculoase și deșeuri de construcții."

De fapt, sunt peste 650 de centre. Iar bugetul total pentru platforme ajunge la aproape 3 miliarde de lei.

"Vin și din oraș cu mașinile și aruncă aici vin din ăștia care nu vor să plătească groapa, vin și aruncă aici. Măcar să trimită un tractor să mai ia ce se aruncă ca ne înfundă iar, vine vara și nu mai putem să stăm aici. Măcar să ne pună din alea, ghene din alea mari, să ne pună ca să arunce în ghenă, când se umple să vină cu mașina să o ia."

Bianca Iacob, reporter Observator: "Acum opt luni, aici se lansa campania "Curățăm România, vrem o țară fără deșeuri abandonate". Opt luni mai târziu, nimic nu s-a schimbat, locul arată la fel ca atunci."

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Exclusiv Observator » După noi, gunoiul. România se sufocă sub gunoaie, la Guvern se fac planuri mari pe bani europeni