Antena Meniu Search
x

Fabrica din România care va transforma plasticul din gunoi în bani. Investiție de 7.5 milioane de euro

Fabrica PET Recycling Team Târgu Mureş, o investiţie de 7,5 milioane de euro, a început producţia, joint-venture-ul din România urmând să livreze 18.000 de tone de plastic reciclat pe an, transmite Agerpres.

de Redactia Observator

la 02.02.2023, 10:31

plastic reciclat
Fabrica din România care va transforma plasticul din gunoi în bani. Investiție de 7.5 milioane de euro - Profimedia Images (imagine ilustrativă)

Potrivit unui comunicat, Grupul Alpla, alături de partenerii săi, Ecohelp SRL şi United Polymer Trading (Elveţia), a deschis la Târgu Mureş prima sa fabrică de reciclare de PET-uri din România, construită în nouă luni, cu o investiţie de 7,5 milioane de euro.

Fabrica de ultimă generaţie va produce aproximativ 18.000 de tone de material reciclat din deşeuri menajere pe an

Întreprinderea, care este deţinută şi operată în comun de cei trei parteneri şi care se numeşte PET Recycling Team Târgu Mureş, va aproviziona piaţa din sud-estul Europei cu rPET de calitate alimentară, promovând astfel economia circulară în regiune.

"Aproximativ 18.000 de tone de PET-uri reciclate post-consum (rPET) pe an - specialistul în ambalare şi reciclare Alpla, Ecohelp SRL (România) şi United Polymer Trading AG (Elveţia) încep producţia la fabrica lor comună de reciclare din Târgu Mureş. Cele trei companii au investit aproximativ 7,5 milioane de euro în construcţia şi dotarea fabricii, situată în vecinătatea amplasamentului existent al Ecohelp din Târgu Mureş. Prima linie de extrudare pentru producţia de granule rPET de înaltă calitate din fulgi PET a fost pusă deja în funcţiune. Partenerii joint-venture-ului vor găzdui evenimentul oficial de deschidere in data de 4 mai 2023", se spune în comunicatul Alpla Group.

Pe acelaşi subiect

Joint-venture-ul, care a luat fiinţă în toamna anului 2021, combină seturile de competenţe ale celor trei companii implicate. Alpla aduce mulţi ani de experienţă ca specialist global în reciclare şi producător de ambalaje, în timp ce United Polymer Trading (UPT) are o reţea extinsă de distribuţie a materialelor plastice şi a materialelor reciclate. Compania locală Ecohelp SRL furnizează fulgi de PET reciclaţi din sticle de PET colectate din deşeurile menajere. Granulele rPET, de calitate alimentară obţinute prin acest proces servesc, apoi, ca materie primă pentru noi preforme şi sticle.

"Importanţa tot mai mare a proceselor locale de reciclare necesită implicare tot mai mare în regiune. Ne-am unit forţele cu partenerii noştri pentru a creşte calitatea de procesare a materialul reciclat din PET-uri şi pentru a furniza acest material, pe termen lung, pieţelor din sud-estul Europei", a declarat Georg Lasser, directorul de dezvoltare a afacerilor, achiziţii şi vânzări al diviziei de reciclare din cadrul ALPLA.

Capacitatea fabricii de reciclare poate fi dublată

"Această colaborare este un exemplu clar despre cum se pot îmbunătăţi eforturile locale de reciclare pentru a asigura o dezvoltare economică pe baze sustenabile. Umplem un gol în piaţa de materiale reciclate de înaltă calitate din România şi din ţările vecine", a spus, la rândul său, Mihail Moloiu, director general al fabricii PET Recycling Team Târgu Mureş.

Noua instalaţie de reciclare a creat aproximativ 20 de noi locuri de muncă.

Până în anul 2025, Alpla va investi 50 de milioane de euro pe an în extinderea continuă a activităţilor sale de reciclare. De asemenea, compania intenţionează să îşi globalizeze activităţile în domeniul reciclării de înaltă calitate.

Grupul produce anual aproximativ 203.000 tone de rPET şi 74.000 de tone de rHDPE

Alpla este una dintre cele mai importante companii globale din domeniul fabricării şi reutilizării ambalajelor din plastic. Aproximativ 23.300 de angajaţi din întreaga lume produc sisteme de ambalare la comandă, sticle, capace şi piese turnate în 190 de locaţii din 46 de ţări. Ambalajele de înaltă calitate sunt utilizate într-o gamă largă de domenii, inclusiv pentru alimente şi băuturi, produse cosmetice şi de îngrijire, produse de curăţare de uz casnic, detergenţi şi agenţi de curăţare, produse farmaceutice, uleiuri de motor şi lubrifianţi.

Alpla operează fabrici de reciclare pentru PET şi HDPE în Austria, Germania, Polonia, Mexic, Italia, Spania, Romania şi Thailanda, precum şi alte proiecte industriale, în alte părţi ale lumii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Fabrica din România care va transforma plasticul din gunoi în bani. Investiție de 7.5 milioane de euro