Ce trebuie să faci dacă ai primit 3 facturi la curent în acestă lună
Haosul facturilor continuă. Dacă vă număraţi printrei cei care au primit 3 facturi la curent în acestă lună, nu trebuie să intraţi în panică. Există o explicaţie. Clienţii Enel primesc luna acesta două facturi cu minus şi una cu plus. Cele cu minus sunt facturile plătite în lunile noiembrie și decembrie, iar factura cu plus reprezintă, de fapt, consumul cumulat pe trei luni.
De Alexandra Marin la 18.02.2022, 15:51Tot ce au făcut cei 1 milion de clinți ai furnizorului care au primit sau umează să primească în această lună 3 facturi în loc de una este să plăteasca factura pe plus și asta pentru că celelalte două facturi stornate, adică pe minus, au fost deja scăzute din factura principală. De ce se întâmplă asta? Furnizorul și-a dat seama că metoda de calcul aplicată pentru schema de ajutor din partea statului în lunile noiembrie și decembrie nu a fost una corectă. Motiv pentru care a refăcut calculul și a ajuns la concluzia că fiecare client a plătit în plus cu 7-8 lei. Prin urmare trebuie să restituie acești bani clienților iar cele trei facturi nu sunt decât o formă justificativă pntru acest lucru.
Facturile la gaze și curent electric, cel mai mare stres pentru români
Mai bine de jumătate dintre români au ajuns să plătească pentru utilități până la o treime din venit. Facturile tot mai mari sunt cele care au ajuns astfel să provoace populației cel mai ridicat nivel de astfel de disconfort. Potrivit unui sondaj la care au participat peste 900 de persoane, stresul financiar cel mai crescut este înregistrat în cazul facturilor la electricitate, urmat de plata gazelor naturale.
Nu se știe încă ce urmează să se întâmple cu facturile românilor la energie şi gaze, după 1 aprilie, când legea plafonării şi compensării nu se va mai putea aplica. Guvernanţii nu reuşesc să se înţeleagă. Fie doresc reglementare, fie vor reducerea TVA şi eliminarea certificatelor verzi, astfel încât - de la 1 aprilie - nimeni să nu înceapă să primească facturi de coşmar. Experţii în energie sunt de părere că nicio variantă nu este de lungă durată. De la 1 aprilie, se anunţă facturi de două ori mai mari față de anul trecut aceeași perioadă. Preţurile ar putea creşte cu 120% la gaze naturale, iar la energie electrică cu 70%.
Marcel Ciolacu: A fost o liberalizare haotică pe piaţa energiei, fără să fie anticipată o criză mondială
Marcel Ciolacu a comentat că a fost făcută o liberalizare haotică pe piaţa energiei, fără a fi anticipată această criză mondială. Liderul PSD este de părere că preţul la energie pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi pentru zona casnică trebuie să rămână aşa cum este reglementat în ordoanţa existentă, iar dacă nu este găsită o altă soluţie, măsura trebuie prelungită până în luna aprilie. „Am avut ieri (miercuri - n.r.) discuţii despre energie cu domnul premier, cu domnul Cîţu şi cu domnul Kelemen Hunor. Noi am avut o lege care nu a fost funcţională, mai mult a încurcat. Noi solicităm o soluţie care să cuprindă şi iarna următoare. A fost un cumul de greşeli, fară să atac pe cineva din Guvern sau din coaliţie, a fost o liberalizare haotică şi fară să se gândească, să anticipeze o astfel de criză mondială. Ne-am trezit în această anomalie în care România are preţul la energie electrică mai mare decât în Germania”, a afirmat Marcel Ciolacu, joi la Europa FM, potrivit news.ro.
El a mai precizat că cea mai la îndemână soluţie în prezent pentru Guvern, în cazul în care nu sunt găsite alte metode cu privire la criza în energie, este să fie prelungite măsurile şi pentru luna aprilie. „Mai întâi trebuie să rezolvăm cauza, pe urmă să mergem la efecte precum inflaţia. Eu rămân la părerea că preţul pentru IMM şi zona casnică trebuie să rămână un preţ reglementat aşa cum e prins acum în ordonanţă. Daca nu găsim alta soluţie mai bună, atunci cel mai la îndemână pentru Guvern este o prelungire şi pe luna aprilie. Dar de fapt prelungim fară să luăm o decizie. Cea mai proastă decizie e să nu iei nicio decizie. L-am văzut foarte determinat pe premier să găsim soluţii urgent. Nu suport la oameni politici care evită să-şi asume unele greşeli, pentru că de acolo poţi să începi să construieşti”, a adăugat liderul PSD. Preşedintele social-democraţilor a adăugat că nu va accepta ca el şi PSD să măi fie „pompierii de serviciu”.
Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat, joi la Parlament, despre propunerea susţinută de PSD, a unui TVA de 5% în energie, ca măsură pentru perioada după 1 aprilie, că nu este o soluţie, ci este nevoie de un TVA scăzut generalizat. El a comentat şi o altă variantă, privind prelungirea prevederilor Ordonanţei care se află acum în vigoare, arătând că prelungirea actualelor măsuri costă. ”De fiecare dată când prelungim, mai costă câteva miliarde bugetul”, a spus liderul liberalilor.