Antena Meniu Search
x

Video Facturile tot mai mari au ajuns să provoace disconfort românilor. Stresul financiar e dat de plata gazelor şi a electricităţii

Mai bine de jumătate dintre români au ajuns să plătească pentru utilități până la o treime din venit. Facturile tot mai mari sunt cele care au ajuns astfel să provoace populației cel mai ridicat nivel de astfel de disconfort.

de Redactia Observator

la 18.02.2022, 13:59

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Potrivit unui sondaj la care au participat peste 900 de persoane, stresul financiar cel mai crescut este înregistrat în cazul facturilor la electricitate, urmat de plata gazelor naturale.

La polul opus sunt facturile de telefonie și Internet, pentru care respondenții consideră că plătesc puțin comparativ cu serviciile pe care le primesc.Utilitățiile sunt deja o povară prea grea. Cinci din zece respondenți spun că până la 30% din venitul familiei merge pe plata facturilor. În timp ce unul din zece declară că acestea reprezintă până la jumătate din venit.

Odată cu efectul în lanț al scumpirilor, banii care rămân sunt cheltuiți pe hrană. Astfel, patru din zece persoane declară că lunar dau pe alimente până la 50% din venitul familiei. În timp ce 41% alocă maximum 30% din venit.

Pentru reducerea costurilor, autorii studiului au și câteva sfaturi. În primul rând, este recomandată monitorizarea consumului la electricitate și gaze naturale, ca să vedem exact cât consumăm lună de lună. De asemenea, menținerea unei evidențe a cheltuielor alimentare poate fi un ajutor. Asta se poate realiza cu ușurință prin intermediul unor aplicații care monitorizeaza bugetul și permit înregistrarea lunară a indexului contoarelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri economice » Facturile tot mai mari au ajuns să provoace disconfort românilor. Stresul financiar e dat de plata gazelor şi a electricităţii