Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Efectele scumpirii energiei în economie: mai mult de o treime din micile companii din România anunţă concedieri

Aproape 35% dintre proprietarii de afaceri spun că iau în calcul reducerea numărului de angajaţi, ca urmare a creşterii facturilor la electricitate şi gaze, iar 8% îşi închid firma, arată un sondaj realizat de Consiliul Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România, citat de Adevărul.

de Redactia Observator

la 15.02.2022 , 22:40

Efectele scumpirii energiei în economie: mai mult de o treime din micile companii din România anunţă concedieri - Shutterstock

Jumătate dintre antreprenori spun că factura lor la electricitate a crescut cu 50%, o treime dintre ei spun că factura s-a dublat şi 15% au arătat că factura lor a crescut cu 200% şi peste. De asemenea, 0,41% au răspuns că factura nu a crescut sau a rămas la fel.  

În ceea ce priveşte facturile la gaze, 37% dintre antreprenori chestionaţi au răspuns că valoarea facturii a fost cu 50% mai mare, 29% au spus că factura s-a dublat şi aproape 20% au arătat că factura a crescut cu 200% şi peste. 5,4% au precizat că factura la gaze nu a crescut sau a rămas la fel.  

Întrebaţi ce măsuri vor lua, 76% au spus că vor reduce sau vor amâna investiţiile, ceea ce are un impact uriaş în societate şi în economie, pentru că înseamnă o pierdere a competitivităţii. Jumătate spun că vor diminua activitatea firmei, 38% că vor amâna achiziţia unor programe de digitalizare, ba chiar pentru unul din trei întreprinzători această perioadă va însemna reducerea numărului de angajaţi. De asemenea, 8% spun că vor închide firma.

Articolul continuă după reclamă

Totodată, în cazul diminuării sau închiderii activităţii firmei, 42% dintre antreprenori vor disponibiliza 1-9 angajaţi, 11% vor disponibiliza 10-49 angajaţi, 1,3% - între 50 şi 250 angajaţi şi 1,3% - 250 de angajaţi, în timp ce 39% nu vor disponibiliza.

Pe acelaşi subiect

Întrebaţi dacă au crescut sau vor creşte preţurile produselor sau serviciilor lor în următoarea perioadă, 17% dintre antreprenori spun că vor creşte cu peste 30%, 42% au menţionat că vor scumpi cu ponderi între 10-30%, 19% spun că vor creşte sub 10%, iar 20% spun că nu au crescut sau nu vor creşte.

"Piaţa nu acceptă aceste scumpiri, astfel că producţia va scădea şi vom importa mai mult, ceea ce înseamnă inflaţie şi scăderea puterii de cumpărare, iar banii pleacă în afara ţării. După doi ani de pandemie, avem o populaţie care nu îşi permite scumpiri în acest moment, un milion de oameni au fost în şomaj tehnic din cauza pandemiei, populaţia este sărăcită, economia este slăbită. Trebuie să identificăm unde se duc toţi aceşti bani pe care îi plătim în facturi şi acele companii care fac profituri sau speculaţii trebuie impozitate 90%", a declarat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR într-o conferință de presă.  

Potrivit acestuia, unele IMM-uri ar trebui încadrate în capitolul consumatori vulnerabili.  

Sondajul a fost realizat în perioada 2-14 februarie şi au răspuns 2.260 de întreprinzători.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Ştiri economice » Efectele scumpirii energiei în economie: mai mult de o treime din micile companii din România anunţă concedieri