Cristi, un antreprenor, avea în decembrie 67.000 de lei în criptomonede. Cât mai are acum
Cine are bani ar fi bine să îi investească. A trecut vremea economiilor la saltea, spun specialiştii, în timp ce depozitele bancare au devenit neprofitabile din cauza inflaţiei record. Piaţa criptomonedelor este în cădere liberă în ultima vreme, aşa că variante valabile ar putea fi fonduri mutuale, acţiuni la bursă sau imobiliare. Cu mare atenţie, însă şi doar după o documentare temeinică, altfel riscăm să pierdem mai mult decât am investit.
De Ioana Matei la 01.02.2022, 21:40Cristi a descoperit piaţa criptomonedelor pe când un Bitcoin valora doar 100 de dolari. Zece ani a investit constant.
Cristian Marinescu - antreprenor: Găseşti o monedă care îţi place, o studiezi, este jos, o cumperi treptat.
Bitcoin aproape şi-a înjumătăţit valoarea în ultima perioadă
Piaţa criptoactivelor este, pe cât de atractivă, pe atât de volatilă. În ultima perioadă, Bitcoin aproape şi-a înjumătăţit valoarea, iar alte monede din top 10 au avut scăderi chiar şi de 80%.
- Factură uriaşă la energie primită de Mânăstirea Colilia. Măicuţele au aşteptat 15 ani să aibă curent electric
- Cum se calculează de astăzi facturile la gaze şi energie. Schema de compensare şi plafonare a intrat în vigoare
- 2021, anul recordurilor. S-au închis cu 20% mai multe companii decât în 2020, dar s-a înregistrat şi un număr...
George Rotariu - CEO Bitcoin România: Să se documenteze extrem de bine înainte să facă asta, să discute cu specialişti şi niciodată să nu investească mai mult decât îşi permit să piardă.
Claudiu Cazacu - specialist investiţii: Cele aşezate, cele care au deja vechime, care şi-au arătat stabilitatea în timp ar trebui să fie preferate mai ales pentru începători şi nu neapărat să se lase seduşi de anumite promisiuni sau de site-uri care vin cu oferte extraordinare în cuvinte.
Fondurile mutuale, acţiunile la bursă, imobiliarele şi obiectele de artă sunt pe lista scurtă din perspectiva randamentului investiţiilor, spun specialiştii.
Eduard Uzunov - colecţionar de artă: Aceste lucrări pe care le cumperi nu îţi necesită plata unor taxe anuale. Dacă se întâmplă ceva şi ai nevoie de cash, totdeauna trebuie să ştii unde să o plasezi, cum să o plasezi, să ştii că acea operă este autentică.
Irina Chiţu - analist financiar: Dacă nu ai banii necesari să investeşti în imobiliare, adică să cumperi un apartament, pentru a avea o expunere diversificată pe sectorul imobiliar, poţi să investeşti în REIT-uri. Sunt ca nişte fonduri de investiţii în imobiliare, dar în imobiliarele din întreaga lume.
Adrian Asoltanie - trainer financiar: Ar fi foarte la îndemână să treacă de la depozite bancare spre investiţii în zona asta de fonduri de investiţii pentru că sunt diversificate.
Însă, înainte de orice, este bine să afli ce tip de investitor eşti. Profilarea durează mai puţin de zece minute şi poate fi făcută gratuit pe site-uri specializate. În funcţie de scopul, aşteptările şi toleranţa la risc, afli ce mix de investiţii este potrivit pentru tine. Investitorul prudent, de exemplu, ar trebui să investească doar 75% din suma pe care o are la dispoziţie, 55% în obligaţiuni şi 20% în acţiuni, spre deosebire de investitorul strategic, pentru care acţiunile sunt varianta câştigătoare.
Cei care au credite cu dobândă variabilă şi au bani puşi deoparte ar fi bine să îi folosească pentru o rambursare anticipată, spun specialiştii.