Antena Meniu Search
x

Video Factură uriaşă la energie primită de Mânăstirea Colilia. Măicuţele au aşteptat 15 ani să aibă curent electric

După ce au aşteptat 15 ani să aibă curent electric, maicile de la mănăstirea Colilia se gândesc să rezilieze contractul cu firma care furnizează energie. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 01.02.2022, 17:34

Factură uriaşă la energie primită de Mânăstirea Colilia. Măicuţele au aşteptat 15 ani să aibă curent electric Vezi și

Un deceniu și jumătate, maicile de la mănăstirea Colilia, comuna Cogealac, s-au rugat să aibă curent electric la așezământul monahal. În tot acest timp, călugărițele s-au descurcat cum au putut, cu un generator sau au stat pur și simplu la lumina lumânărilor.

În timp, cu ajutorul credincioșilor, maicile au reușit să-și realizeze dorința de a aduce doi kilometri rețeaua de electricitate până la mănăstirea lor. După bucuria momentului, din octombrie 2021, când s-au aprins becurile la Colilia, acum a venit întunericul primei facturi, iar maicile să gândesc deja să rezilieze contractul cu ENEL.

"Fără să știm, fără să ne gândim, având în inimi bucuria pentru ceea ce urma să ni se întâmple, am adus curentul și cu cei doi kilometri de cablu subteran, care pornește de la șoseaua principală și care ajunge în transformatorul din incinta mânăstirii noastre… Adică, Energia activă, cea pe care efectiv am consumat-o este de 6000 kw în trei luni, adică în jur de 6.000 lei, însă suntem obligați să plătim în plus, 118000 kw, aproape 40.000 de lei, reprezentând Energie reactivă capacitativă, o formă de energie suplimentară, fără impact pozitiv, fiind generată de lungimea mare de cablu, adică energia doar circulă între consumator și furnizorul de energie și nu se consumă efectiv, dar se contorizează și se regăsește în factura noastră, fapt zic eu, total anormal", spune maica Rafaela, stareța mănăstirii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Factură uriaşă la energie primită de Mânăstirea Colilia. Măicuţele au aşteptat 15 ani să aibă curent electric