Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video 2021, anul recordurilor. S-au închis cu 20% mai multe companii decât în 2020, dar s-a înregistrat şi un număr record de firme noi

2021 a fost anul în care s-au închis peste 13.000 de companii în România, cu aproape 20% mai multe decât în anul precedent. Oamenii de afaceri dau vina pe restricţiile de pandemie sau pe creşterile de preţuri, fie că vorbim de materie primă sau utilităţi. Chiar şi aşa, în timp ce unii închideau uşa, alţii abia o deschideau. Tot în 2021 s-a înregistrat un record şi în privinţa firmelor noi.  

de Redactia Observator

la 31.01.2022 , 19:51

Din două localuri pe care le deţinea în Capitală, Ionuţ Badea a mai rămas cu unul. Lipsa clienţilor l-a făcut să renunţe la o investiţie de 50 de mii de euro. 

Ionuţ Badea, proprietar restaurant: Ce am pierdut noi la prima locaţie pe care am închis-o...10 locuri de muncă. O investitie care s-a dus pe apa Sâmbetei. N-am reuşit să beneficiem de linii de credit de la guvern pentru că nu aveam cifră de afaceri. 

Şi nici restaurantul pe care încă îl are nu merge prea bine. 

Vezi și

Ionuţ Badea, proprietar restaurant: Ne gândim să ne reorientam, nu ştii cât poţi să mai susţii. În momentul în care vor veni facturile la energie şi n-o să putem să le plătim... e clar că intrăm în colaps. 

Pe acelaşi subiect

Într-o situaţie similară se află şi Florin Grigore. Avea o sală de evenimente, însă n-a mai reuşit să achite chiria. 

Florin Grigore: Am încercat să negociem o sumă mai mică. Şi nu s-a putut. Nu am reusit sa gasim o solutie cu proprietarul. Am pierdut 500.000 de euro pe care nu o să-i mai recuperăm niciodată.

2021 a fost, de altfel, un an cu recorduri de falimente. Au fost cu 20% mai multe, în comparaţie cu 2020. Cele mai multe companii care şi-au suspendat activitatea sunt din comerţ. 

Sorina Faier, specialist resurse umane: Cele mai afectate au fost IMM-urile, cele care nu au avut sustinere financiara sau un cash flow bine pus la punct. Au mai contat oamenii cheie. Pentru ca au fost multe somaje tehnice, multe concedieri. Cu cat este un om mai bun, cu atat ai si tu mai multa eficienta si riscul de a intra in faliment scade. 

Bucureşti, Cluj, Bihor şi Constanţa sunt zonele cu cele mai multe companii falimentare în anul care a trecut. 

Adrian Mitroi, economist: Sunt firme care au depins foarte mult de mobilitatea clientilor, care au fost afectate de costul mai mare al creditelor bancare, care au tinut finantari mai greu, a caror piata s a modificat. Business-ul lor s-a dus catre multinationale, cele care au puterea de a rezista si intr-un mediu inflationist. 

În timp ce pentru unii 2021 a fost anul falimentului, pentru alţii a însemnat începutul unei noi afaceri. Numai în primele nouă luni din 2021, numărul companiilor înmatriculate a crescut cu 44% faţă de aceeaşi perioadă din 2020. 

Sorina Faier, specialist resurse umane: Multi din ei au ramas fara job-uri. Şi nu si-au mai gasit. Şi singura varianta a fost sa-si deschida o firma mica sau un PFA. A fost un record în dechiderea de PFA-uri. 

Cele mai multe companii noi au fost înregistrate în Comerţ, Agricultură şi Construcţii. Economiştii spun că şi în acest an ar trebui să ne aşteptăm la multe falimente. Avem un deficit uriaş de angajaţi, iar costurile cu materiile prime şi energia sunt tot mai mari de la o lună la alta. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
L-aţi întrebat pe ChatGPT ce cadou să cumpăraţi de sărbători celor dragi?
Observator » Ştiri economice » 2021, anul recordurilor. S-au închis cu 20% mai multe companii decât în 2020, dar s-a înregistrat şi un număr record de firme noi