Criza din energie va lăsa mii de români şomeri. Patronii, obligaţi să dea oameni afară pentru a putea plăti facturile
Criza din energie lasă mii de români şomeri. Firmele spun ca nu mai fac faţă facturilor uriaşe si urmeaza un val de concedieri. Guvernul promite să intervină şi să ajute firmele mici şi mijlocii. Până atunci însă, patronii care îşi păstrează angajaţii, decontează altfel scumpirile: măresc şi ei preţurile.
De Mădălina Chiţac la 16.02.2022, 20:13Stelian Iuruc este patronul unei mici covrigării de lângă Piaţa Domenii din Capitală. Afacerea îi aducea înainte profit. Numai că haosul din energie a lovit şi în rafturile lui cu produse de patiserie. "La curent, de exemplu, factura a venit de 4 ori mai mare decât e normal. De la o medie de 1.300 - 1.500, ultima lună am avut 6.500 de lei", a declarat Stelian Iuruc, patron covrigărie.
Aşa că e acum e nevoit să-şi concedieze oamenii cu care lucrează. "Ar trebui să renunţ la încă un angajat, doi, ca să pot să susţin aceste costuri. Şi atunci eu cu cine mai lucrez?", a declarat Stelian Iuruc, patron covrigărie. În aceeaşi situaţie e şi Daniel Urîtu. Firma lui de materiale de construcţii mai produce acum la jumătate din capacitate. "Pe ianuarie factura ne-a venit de 3.500 de lei. O cre;tere de 3,5 ori. Această creştere de preţuri se traduce prin concedieri", a declarat Daniel Urîtu, administrator de firmă.
34% dintre IMM-uri vor face disponibilizări în perioada următoare
Iar datele care vin de la Consiliul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii sunt de-a dreptul alarmante. 34% dintre firme vor face disponibilizări în perioada următoare. Cât înseamnă asta? 250.000-300.000 de companii care vor concedia oameni. 42% dintre firme vor concedia între 1 şi 9 angajaţi. Dar există şi companii de unde vor pleca chiar şi 50 de oameni. "O să pierdem din nou alţi oameni care ajută economia. Pentru că vor pleca afară", a declarat Sorina Faier, specialist resurse umane.
- Firmele dau afară oameni ca să plătească facturile la energie. Câţi români îşi vor pierde locul de muncă
- Ce facturi de coșmar vor primi românii la energie şi gaze după 1 aprilie. Guvernanţii nu se înţeleg
- Efectele scumpirii energiei în economie: mai mult de o treime din micile companii din România anunţă concedieri
"Dacă vorbim de nişte sectoare cheie, strategice, care folosesc energia, mă refer la industrie, la agricultură, la construcţii, ele sunt mai afectate", a declarat Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR. "Cam toate industriile sunt afectate. Fie că vorbim de producţie, fie că vorbim de HORECA. Hoteluri întregi vor fi închise", a declarat Sorina Faier, specialist resurse umane. În încercarea de a supravieţui, antreprenorii renunţă la investiţii şi scumpesc tot ce scot pe piaţă. "Prima soluţie e aceea a reglementării preţurilor pe întreg lanţul. Plecând de la producător, distribuitor, furnizor", a declarat Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR. Guvernaţii promit să ajute companiile mici şi mijlocii.
"Vom accesa instrumentele financiare şi granturile pentru sectoarele afectate. Şi vom implementa scheme de ajutor de stat pentru investiţii noi şi garanţii pentru credite", a declarat Nicolae Ciucă, premierul României. Deocamdată, studiile arată că 8% din companii vor pune lacătul pe uşă din cauza facturilor.