Antena Meniu Search
x

Ce facturi de coșmar vor primi românii la energie şi gaze după 1 aprilie. Guvernanţii nu se înţeleg

Se caută şi soluţii pentru rezolvarea crizei din energie. Liderii coaliţiei discută despre ce urmează să se întâmple cu facturile românilor la energie şi gaze, după 1 aprilie, când legea plafonării şi compensării nu se va mai putea aplica. Guvernanţii nu reuşesc să se înţeleagă. Fie doresc reglementare, fie vor reducerea TVA şi eliminarea certificatelor verzi, astfel încât - de la 1 aprilie - nimeni să nu înceapă să primească facturi de coşmar. Experţii în energie sunt de părere că nicio variantă nu este de lungă durată.

de Larisa Bernaschi

la 16.02.2022, 13:55

În acest moment se lucrează la Ordonanţa de Urgenţă privind reglementarea preţului la energie, dar nu există încă un consens. Urmează ca noi propuneri să fie primite zilele acestea. În prezent nu există nicio decizie concretă, dar pe masa premierului sunt mai multe propuneri. Se lucrează la ANRE și la comitetul interministerial care este sub coordonarea premierului.

Nicolae Ciucă nu vrea sub nicio formă să prelungească ordonanța care prevede compensarea și plafonarea prețurilor la energie. Caută alte soluții pentru ca românii să nu mai simtă presiune financiară în cazul facturilor la energie și gaze. PSD și PNL au venit cu o soluție, o reglemetare a prețului la furnizor, adică o plafonare, dar cele două partide nu s-au înțeles pe perioadă.

Social-democrații vor ca această reglementare să fie până în 2025, în timp ce liberalii o vor pentru un an. În orice context trebuie sa avem și o aprobare a Comisiei Europene pentru această măsură. Rămâne de văzut ce vor decide liderii coaliției asta în condițiile în care vor ca ordonanța cu noile măsuri să fie adoptată până la finalul lunii februarie, a relatat reporterul Observator Larisa Bernaschi.

Ce variante iau în calcul autorităţile pentru a înlocui compensarea şi plafonarea

Pe acelaşi subiect

Aleşii caută în continuare soluţii pentru ca facturile să nu explodeze la început de aprilie. Variantele luate în calcul sunt reducerea TVA-ului şi eliminarea certificatelor verzi. De la 1 aprilie, se anunţă facturi de două ori mai mari față de anul trecut aceeași perioadă. Preţurile ar putea creşte cu 120% la gaze naturale, iar la energie electrică cu 70%. 

"Aceste măsuri sunt eficiente până la un punct. Nu sunt asociate cu măsuri care să garanteze că cei care cresc prețurile din energie n-o să crească cu diferența dintre 19 și 5%." a explicat Ionuţ Purica, expert energie. ”Nu cred că ar fi o măsura eficientă. Predictiile experților spun că, la nivelul lui aprilie 2022, o să avem un pret al energiei electrice la un nivel dublu, fată de anul trecut aceeași perioadă." a declarat  Justin Anghel, reprezentant consiliu energie.

Florin Cîţu: Din păcate producţia de energie a fost vândută, în mare parte, pentru 2022

Preşedinele PNL Florin Cîţu a declarat, miercuri, despre discuţiile privind măsurile pe energie, că o propunere susţinută de PNL este ca, într-o perioadă de criză, companiile de stat să nu vândă toată producţia pe piaţa forward, şi măcar o parte din ea să o păstreze. El a menţionat că, din păcate, producţia de energie a fost vândută, în mare parte pentru 2022, dar trebuie să învăţăm din această lecţie.

”Sunt discuţii pe energie, a fost o discuţie interesantă pe care PNL o va susţine, şi este propunerea noastră. Pe piaţa forward, se vând contractele la termen. Astăzi nu este nevoie să plăteşti nimic până nu ai contractual. Este o formă de contract, a fost acceptată, există această formă de contract. Ne-am propune ca într-o anumită perioadă, nu ştiu, o lună de zile, după ce s-a încheiat acest contract, să vii cu banii şi să plăteşti, pentru că altfel, cineva care încearcă să facă speculaţii, nu ar mai face pentru că încearcă să pună banii jos. Al doilea lucru, companiile de stat din România, într-o perioadă de criză, poate ar trebui să ne gândim să nu lăsăm aşa mult să vândă toată producţia pe piaţa forward, măcar o parte din ea să o păstreze pentru situaţii de criză” a spus Cîţu.

Florin Cîţu a menţionat că producţia de energie a fost vândută în mare parte pentru 2022, dar trebuie să învăţăm din această lecţie. ”Sunt două soluţii pe care noi le-am susţine. Una este să trebuiască să plăteşti, după o lună de zile, o parte din contract. A doua, companiile de stat să nu mai vândă toată producţia forward, să vândă doar o parte din ea. Voi detalia aceste propuneri în coaliţie. Trebuie să învăţăm din lecţiile crizei. Se întâmplă şi pe celelalte pieţe, lucrurile sunt similare, trebuie să învăţăm din ele”, a completat liderul PNL.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Ce facturi de coșmar vor primi românii la energie şi gaze după 1 aprilie. Guvernanţii nu se înţeleg