Cultura pentru care se primește subvenție de 3.000 de euro la hectar. Românii sunt înnebuniți după gust
Ca să nu mai mâncăm mujdei chinezesc şi cartofi prăjiţi egipteni, guvernul aprobă ajutoare financiare pentru fermierii care cultivă usturoi şi cartofi. Sumele ajung la trei mii de euro. În partru ani, România a importat usturoi de aproape 70 de milioane de euro.
De Clara Mihociu la 04.05.2023, 19:54Probă într-unul dintre cele mai îndrăgite show-uri culinare, ingredient vedetă în cele mai savuroase farfurii, folosit ca leac băbesc sau chiar ca armă puternică împotriva... vampirilor, usturoiul românesc primeşte şi anul acesta sprijin financiar de la Guvern.
Alina şi soţul ei fac agricultură de 15 ani. Toamna trecută au plantat pentru prima dată usturoi, ca să primească subvenţie de la stat.
Alina Burete, legumicultor: Anul trecut am mers pe floarea soarelui, nu am avut legume. Soțul meu s-a gândit la asta. Și pentru că se dă ajutor pe cultură de usturoi. Ne ajută, oricum. O să aplicăm.
Condițiile în care se oferă subvenție la culturile de usturoi
- Cultura pentru care fermierii primesc 3.000 de euro la fiecare hectar plantat. Profitul, aproape instant: "Piaţa...
- Șaorma, cel mai comandat fel de mâncare. Un bărbat din Cluj a reuşit să comande de 746 de ori de pe o singură...
- În ţara lui Dracula, numărul producătorilor de usturoi a depăşit aşteptările. Oamenii vor primi acum 3.000 de...
Clara Mihociu, reporter Observator: Pentru cei care au culturi de usturoi și doresc să primească ajutorul de minim, condițiile sunt următoarele: trebuie să cultive această plantă pe cel puțin 3000 de metri pătrați, iar producția la fiecare 10 metri pătrați trebuie să fie de cel puțin 3 kilograme.
Doar în răsaduri cei doi fermieri au investit 8.000 de lei. Estimeaza o recoltă de până la cinci tone.
Reporter: Cu cât credeți că o să-l vindeți?
Alina Burete, legumicultor: Nu știu... anul trecut s-a vândut la 15-20.
În pieţele din Bucureşti a ajuns deja usturoiul românesc. Costă cel mult 15 lei kilogramul. Un român mânâncă două kilograme şi jumătate de usturoi anual, iar ţara noastră este pe locul doi în Uniunea Europeană, cu peste 30.000 de tone de usturoi recoltate în 2021.
O simplă căutare pe Youtube arată că usturoiul este vedetă şi în topul căutărilor pe internet. Filmuleţele care prezintă reţete cu usturoi adună sute de mii de vizualizări.
Tot astăzi, guvernul a aprobat şi un ajutor de 200 de euro pe hectar pentru fermierii care cultivă cartofi.