Antena Meniu Search
x

Video În ţara lui Dracula, numărul producătorilor de usturoi a depăşit aşteptările. Oamenii vor primi acum 3.000 de euro în plus pentru fiecare hectar plantat

În ţara lui Dracula, numărul de producători de usturoi a depăşit aşteptările autorităţilor. Ministerul Agriculturii a suplimentat bugetul pentru programul care îi ajută pe cultivatori cu 750.000 de euro. Asta după ce 250 de hectare rămâneau fără finanţare. Pentru fiecare hectar plantat oamenii primesc 3.000 de euro.

de Redactia Observator

la 07.12.2022, 08:04

Vezi și

La Copălău în Botoşani nu există familie care să nu aibă măcar câţiva metri pătraţi cultivaţi cu usturoi. Viorica se ocupă de asta de când se ştie. 

Viorica Bălăucă, producător: Doi oameni, atâta, nu avem pe altcineva, eu cu soţul meu muncim, tot. De pus în pământ tot aşa, îl punem la sapă, nu cu tractorul. Muncă multă este la el până putem să vedem un ban, să plătim noi cheltuielile pe care le avem. 

O parte din ce produc ajunge din nou în pământ. 

Producător: Aşa îl desfacem noi şi îl punem înapoi în pământ pe fiecare. 

Pe acelaşi subiect

Cei 3.000 de euro de la stat sunt mană cerească. 

Mihaela Rohozeanu, producător: Merg toţi în arătură, în disc, în freză, în oamenii plătiţi la muncă. Fără bănuţii ăştia primiţi de la stat nu mai puneam nimic.

Afacerea cu usturoi a crescut mult peste aşteptări

Afacerea cu usturoi a crescut mult peste aşteptări. Iniţial, ministerul Agriculturii a alocat 22 de milioane de lei pentru a susţine programul de sprijin pentru producători. Anul trecut, au fost puţin peste o mie interesaţi, iar în 2022 sunt cu 400 mai mulţi. Astfel că bugetul a fost suplimentat cu alte patru milioane de lei. Bani de care s-au bucurat şi cultivatorii din Râmnicelu, Buzău. 

Florentin Leaua, cultivator usturoi: Am început cu titlu de experiment în urmă cu patru ani, pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi. 

Acum a ajuns la 15 hectare. De altfel, cercetătorii buzoieni au omologat un soi de usturoi 100% românesc, denumit Benone, după cântărețul de muzică popolară Benone Sinulescu, originar din judeţ.

Costel Vînătoru, director Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău: Am readus la lumină soiurile vechi româneşti, care sunt superioare faţă de soiurile de import. sunt apreciate pt gust, aromă, capacitate bună de păstrare.

România este pe locul doi în Uniunea Europeană, cu peste 30 de mii de tone de usturoi recoltate în 2021. Doar Spania are o producţie de zece ori mai mare. Podiumul e completat de Italia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » În ţara lui Dracula, numărul producătorilor de usturoi a depăşit aşteptările. Oamenii vor primi acum 3.000 de euro în plus pentru fiecare hectar plantat