Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cultura pentru care fermierii primesc 3.000 de euro la fiecare hectar plantat. Profitul, aproape instant: "Piaţa cere mult"

Dilemă de sezon: gătim cu usturoi românesc sau cu cel de import? Cultivatorii susţin că deşi preţul legumei autohtone este dublu faţă de marfa adusă din Spania sau China, gustul merită toţi banii. Ca să susţină producţia internă, agricultorii vor primi şi anul acesta trei mii de euro pentru fiecare hectar plantat. 

de Redactia Observator

la 04.04.2023 , 21:49

Aristel Nunescu a plantat două hectare de usturoi românesc. Recolta este în jur de patru tone şi jumătate. Spune că de cerere nu duce lipsă. 

Nunescu Aristel, producător: Piaţa cere mult usturoi. Noi, românii, nu avem atât cât se poate produce şi să consume în România. Nu rămâi cu usturoiul nevândut.

Ajutorul ca să susţină producţia de usturoi românesc vine şi de la stat. Ministerul Agriculturii dă 3000 de euro pe hectar. Producătorii spun că investesc această sumă doar pentru sămânţă, la care se adaugă îngrăşământul şi mâna de lucru. 

Vezi și

Nunescu Aristel, producător: Primul an în care m-a stimulat de am făcut pasul a fost cel în care s-a acordat subvenţia. Mi-am dat seama că usturoiul este o cultură care se susţine singură. Subvenţia este bine venită pentru că încurajează foarte mulţi, să fie ca şi cantitate la nivel naţional. 

Pe acelaşi subiect

Producătorii locali de usturoi au, însă, concurenţă serioasă

Nunescu Aristel, producător: Usturoi românesc, deja, noi nu avem capacitatea de a-l păstra, să avem tehnologii pentru a-l depozita şi a-l păstra cum îl păstrează cei din China, din Spania. Tehnologia şi tehnica îşi spun cuvântul. 

De pe câmp, usturoiul din Oltenia ajunge la una dintre cele mai mari fabrici de mezeluri din zonă. Face diferenţa, spun producătorii. 

Adrian Iordache, reprezentant fabrică de mezeluri: Noi am hotărât să introducem usturoiul românesc în reţeta noastră pentru că ştim că usturoiul românesc este mai de calitate, faţă de usturoiul care se produce în China, Spania. Are o altfel de iuţeală, o altfel de aromă, este cu totul altfel. 

Dacă de la producător kilogramul de usturoi românesc pleacă cu 6 lei, pe tarabele comercianţilor ajunge la un preţ dublu. Aşa că de multe ori clienţii îl aleg pe cel din import. 

România este pe locul doi în Uniunea Europeană, cu peste 30.000 de tone de usturoi recoltate în 2021. Spania are însă o producţie de zece ori mai mare. Podiumul e completat de Italia. Un român consumă anual 2.5 kilograme de usturoi. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Cultura pentru care fermierii primesc 3.000 de euro la fiecare hectar plantat. Profitul, aproape instant: "Piaţa cere mult"