De teama scumpirilor la gaze, românii înlocuiesc caloriferele cu sobe. Cât costă zidirea uneia de teracotă
Iarna se apropie, iar românii se gândesc cu înfrigurare la facturile de gaz. Aşa că mulţi caută alternative, în special cei care locuiesc la case. Renunţă la centrale şi comandă sobe de teracotă, care încălzesc cu lemn. Meşterii spun că abia dacă mai pot face faţă solicitărilor în această perioadă.
De Alin Stan la 03.09.2022, 20:05Românii vor să renunţe la încălzirea pe bază de gaze naturale şi se întorc în timp. Motivul: scumpirile din ultima perioadă. Telefonul meşterului Manole, care face sobe de teracotă, sună necontenit.
Este casă cu etaj? Da, da. Casă cu etaj, să stiti ca va costă un pic.
Nistor Manole, sobar: În această perioadă există cereri mai mari pentru sobe. Şi asta pentru că gazele s-au scumpit şi lumea o să treacă la sobe pe lemne, de teracotă. Din luna mai au început să sune. Anul trecut nu erau căutaţi aşa de mult căutaţi sobarii.
Solicitări vin de peste tot, chiar dacă zidirea unei sobe se ridică la câteva mii de lei.
- Situaţie tensionată în Germania, după ce Gazprom a tăiat gazul. Berlinul susține că aprovizionarea e asigurată
- Scandal după ordonanţa pe energie. Rareș Bogdan vrea revocarea ANRE. Reacţia PSD: A acţionat emoţional....
- Lista neagră a morţilor suspecte: nu mai puţin de 8 magnaţi din domeniul energiei ruseşti au decedat în...
Nistor Manole, sobar: Prin programare, da. Îi programăm pentru că nu putem Depinde de sobă. De exemplu, la 7-8 rânduri este 3000 de lei. Ce depăşeşte de 7-8-9 rânduri, ajunge şi la 4000 de lei.
Scumpirea gazelor, bucuria sobarilor
Nelu are o casă în Capitală. A decis să renunţe la calorifere şi centrală, speriat de preţul mare al gazelor naturale. Aşa că şi-a construit o sobă de teracotă.
Nelu, proprietar: Gazele s-au scumpit şi nu mai rentează. Banii sunt foarte puţini şi e mai bine pe lemne. Niciodată nu credeam că o să ajungem aşa.
Nu este singura pe care o are şi spune că economiile se simt imediat cum intrăm în sezonul rece.
Nelu, proprietar: Sunt avantajat. Am ajuns la 30-35% economie.
Nistor Manole, sobar: Nu am crezut niciodată că o să fie sobăria asta căutată din nou şi o să facă sobe. Multă lume face sobe din cauza gazului, că este scump. Dai 2000 de lei, ti-ai luat o masină de lemne şi ai toată iarna.
Teama că nu vor mai avea bani pentru facturi a dus la o creştere semnificativă a vânzărilor de sobe.
Adrian Negrescu, economist: Oamenii caută tot felul de soluţii să plătească mai puţin pentru încălzire şi apă caldă la iarnă. De la lemne, la cărbuni, la soluţii antice, din Evul Mediu. Toţi caută să plătească mai puţin, iar acest lucru se vede în vânzări de godine, de sobe pe lemne sau alte modalităţi de încălzire care de aduc aminte de secolul trecut.
Un metru cub de lemne de foc costă anul acesta între 250 şi 600 de lei. Statul lucrează la un proiect prin care familiile cu venituri mici ar putea primi 150 de lei pe metrul cub de lemn cumpărat cu factură şi aviz de însoţire a mărfii.