Antena Meniu Search
x

Video Lista neagră a morţilor suspecte: nu mai puţin de 8 magnaţi din domeniul energiei ruseşti au decedat în condiţii misterioase

O nouă moarte suspectă între bogatii Rusiei. Presedintele gigantului petrolier Lukoil, Ravil Maganov, a murit după ce a căzut de la fereastra unui spital. Maganov face parte dintr-un șir lung de decese ale unor oligarhi cu legături la Kremlin şi în lumea afacerilor cu petrol și gaze din Rusia. Decorat de Putin în urmă cu câţiva ani, Maganov l-a criticat pe liderul rus pentru că a invadat Ucraina.

de Redactia Observator

la 01.09.2022, 20:32

Vezi și

Trupul fără viaţă a lui Ravil Maganov a fost găsit în această dimineaţă în curtea Spitalului Central din Moscova. Presa rusă scrie că directorul Lukoil ar fi ieşit pe un balcon, unde accesul era interzis, şi ar fi căzut din greşeală în timp ce fuma. O altă ipoteză vehiculată ar fi că suferea de o boală gravă şi s-a sinucis.Coincidenţă sau nu, camerele de supraveghere nu funcţionau nici pe secţia unde era internat oligarhul, nici în curtea spitalului. Maganov era unul dintre fondatorii gigantului rus Lukoil şi cel care a şi dat numele companiei. De altfel, pentru serviciile sale în slujba statului rus fusese decorat chiar de Vladimir Putin în 2019.

Cine era Ravil Maganov

Din 2019 şi până acum s-au mai schimbat opiniile lui Ravil Maganov. În ultimele luni a criticat decizia lui Putin de a invada Ucraina şi ar fi căzut astfel în dizgraţia Kremlinului.  Este doar una dintre morţile suspecte în rândul elitei ruse de la începutul acestui an. Sunt nouă în total, şi şapte dintre ele au legătură cu unul dintre giganţii energetici ai Rusiei. "Este suspect. În acest moment, nu există dovezi ale unor acte criminale, dar este o metodă clasică, dacă vreţi, a regimului Putin. El a fost de mai multe ori suspectat de asasinarea inamicilor săi", a declarat Vivienne Walt, corespondentă Time Magazine Paris.

În luna mai, murea tot un director Lukoil. Alexander Subbotin a fost găsit mort în casa unui șaman. Acesta l-ar fi injectat cu venin de broască, într-un ritual menit să-l scape de mahmureală. Însă, lunga listă a morţilor suspecte a început înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. La sfârșitul lunii ianuarie, a fost găsit mort în baia casei sale, Leonid Şulman, șeful departamentului de transport al Gazprom Invest. Oficial s-a spus că e sinucidere. La fel ca în cazul lui Alexander Tiulakov, director în cadrul Gazprom, găsit mort la o lună distanţă în acelaşi sat în care a murit şi Şulman, cu care era coleg.

"Cu cât este mai mult haos în lume, cu atât există mai multe oportunităţi pentru criminalii de la Kremlin să ucidă", a declarat Mikhail Khodorkovsky, afacerist rus. În aprilie, fostul vicepreședinte al Gazprombank, Vladislav Avaev, soția și fiica, au fost găsiți împuşcaţi în apartamentul lor din Moscova. Varianta oficială - Avaev a aflat că soţia îl înşeală, aşa că și-a ucis familia, după care s-a împușcat. "Ştiţi, acestea sunt riscurile pe care ţi le asumi dacă decizi să fii oligarh în Rusia", a declarat Nico Hines, jurnalist The Daily Beast.

Tot în aprilie, oligarhul Serghei Protosenia a fost găsit spânzurat cu halatul de baie în curtea vilei de pe Costa Brava, Spania. Şi el şi-ar fi ucis soţia şi copilul înainte de a se omorî. Pe 3 mai, Andrei Krukovski se afla într-o drumeţie către o cetate în apropiere de Soci, staţiunea preferată a lui Vladimir Putin, când s-a prăbuşit de pe o stâncă. Medicii nu l-au mai putut salva. Avea doar 37 de ani şi din 2019 era directorul general al resortului Krasnaia Poliana, staţiunea de schi a gigantului Gazprom. Iar în iulie, cadavrul milionarului Iuri Voronov a fost găsit în în piscina din conacul său din apropiere de Sankt Petersbourg. Anchetatorii au stabilit că a fost împuşcat în cap.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Lista neagră a morţilor suspecte: nu mai puţin de 8 magnaţi din domeniul energiei ruseşti au decedat în condiţii misterioase