Scandal după ordonanţa pe energie. Rareș Bogdan vrea revocarea ANRE. Reacţia PSD: A acţionat emoţional. Ordonanţa este semnată de ANRE
Reacţie dură a vicepreşedintelui PNL Rareş Bogdan care a anunţat vineri că va propune revocarea întregului Consiliu de Conducere de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei. ANRE a avertizat guvernul într-o notă citată de G4media că ordonanța de urgență adoptată joi pentru plafonarea facturilor încalcă flagrant regulile europene şi ar putea duce la ieșirea din piață a anumitor furnizori din cauza mecanismelor impuse.
Rareş Bogdan a anunţat că va solicita, luni, în calitate de prim-vicepreşedinte al PNL, o întrunire de urgenţă a coaliţiei şi punerea pe ordinea de zi de săptămâna viitoare, de către Parlamentul României, a revocării întregului Consiliul de Conducere al ANRE.
”Duminică după-amiaza sau luni solicit, în calitate de prim-vicepreşedinte al partidului de guvernământ, o întrunire de urgenţă a coaliţiei şi punerea pe ordinea de zi de săptămâna viitoare, de către Parlamentul României, a revocării întregului Consiliul de Conducere al ANRE", a spus Rareş Bogdan vineri la Digi24, potrivit news.ro. ”Îi avertizez pe cei care spun că lucrul este imposibil că în Spania, cu o situaţie precedentă, colegii noştri spanioli au trecut la la desfiinţarea ANRE şi la reînfiinţare”, a mai spus acesta.
”Domnul Chiriţă, de la ANRE, se joacă cu focul, cu piaţa de energie din România şi cu sufletele şi inimile românior, care privesc spre ANRE ca spre un reglementator, aşa cum există în ţările europene. Domnul Chiriţă este cel care a semnat această Ordonanţă. Deci, domnul Chiriţă, preşedintele ANRE, a semnat ordonanţa”, a spus prim-vicepreşedintele PNL. Rareş Bogdan a mai spus că ”domnul Zsolt, vicepreşedintele din partea UDMR, alături de domnul Ionescu, de la OPCOM şi de ceilalţi membri ai Consiliului din ANRE, au participat în ultimele trei săptămâni la toate discuţiile din cadrul, atât interministerial cât şi interinstituţional, la discuţiile din coaliţia de guvernământ şi au participat direct la facerea, la creerea, la construirea, la emiterea acestei ordonanţe”.
”Deci, domnul Chiriţă, la ora 18.07 minute şi-a pus semnătura, a dat avizul, prin ANRE, pe ordonanţă şi după care şi-a pus semnătura pe această ordonanţă”, a mai spus el. ”Este absolut incredibil. Atitudinea ANRE, în momentul acesta, este una care subminează statul român, care loveşte în credibilitatea primului-ministru şi a coaliţiei de guvernământ şi necesită o reacţie rapidă atât din partea PNL cât şi a celor din PSD şi UDMR, cu o discuţie extrem de clară, care să ducă, pentru că tot a început sesiunea parlamentară, la revocarea întregului Consiliu”, a afirmat Rareş Bogdan.
- UE vrea să ceară statelor membre, inclusiv României, planuri concrete de economisire a energiei electrice
- Nicolae Ciucă, după noua OUG privind plafonarea: "98% dintre gospodării vor fi ferite de creșterea prețurilor la...
- Măsuri drastice pentru diminuarea consumului de curent electric, la Hunedoara. Doar jumătate dintre stâlpii de...
Reacţia PSD: ”A acţionat emoţional"
Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Ştefan Radu Oprea a declarat vineri, pentru News.ro, în urma solicitării lui Rareş Bogdan privind revocarea întregii conduceri a ANRE, că liberalul ”a acţionat emoţional, pentru că nu s-a uitat în Monitorul Oficial pentru a vedea că Ordonanţa este semnată şi avizată de ANRE” şi a precizat că schimbarea vine oricum pe cale naturală, în cazul ANRE, pentru că actualei conduceri îi expiră mandatul în această toamnă.
”Eu nu dau crezare la zvonuri sau la diverse chestiuni pe surse, mă uit pe documentul oficial. În cazul Ordonanţei cu măsurile din energie, aceasta este publicată deja în Monitorul Oficial, în Monitor s-a văzut că e semnată de ANRE şi că preşedintele ANRE a avizat favorabil. Acestea sunt faptele, restul probabil este cancan”, a spus Oprea.
El a afirmat că, dacă este să intrăm în registrul de a fi foarte supăraţi şi a reacţiona rapid, ”el este obşinuit cu domnul Rares Bogdan şi îşi aminteşte când spunea că va elimina în 30 de zile pensiile speciale.
”Din această perspectivă, cred că a acţionat emoţional, nu s-a uitat în Monitorul Oficial pentru a vedea că Ordonanţa este semnată şi avizată de ANRE, elaborată în grupul de lucru interministerial. Astea sunt faptele”, a mai comentat Ştefan Radu Oprea. El a continuat: ”Cred că a fost o chestiune emotională a domnului Rareş Bogdan, nu cred că că trebuie să mergem mai departe în discuţie”. Purtătorul de cuvânt al PSD a precizat că în cazul ANRE, oricum ”schimbarea vine pe calea naturală”, amintind că mandatul actualei conduceri a Autorităţii expiră în această toamnă. ”Oricum se schimbă componenţa ANRE. Acum, că ştim oricum că se schimbă, să spunem că ne-am enervat..”, a mai comentat Oprea.
Virgil Popescu: Tot ce a propus ANRE se regăseşte în textul de Ordonanţă iar textul a fost avizat de către Autoritatea de Reglementare. Restul sunt speculaţii
Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat vineri că tot ceea ce a propus ANRE se regăseşte în textul de Ordonanţă privind măsurile din energie iar textul de ordonanţă a fost avizat de către Autoritatea de Reglementare, arătând că restul sunt speculaţii. Popescu a mai afirmat că el nu crede că ordonanţa încalcă vreo directivă europeană.
”Tot ce a propus ANRE se regăseşte în textul de Ordonanţă, iar textul de ordonanţă a fost avizat de către Autoritatea de Reglementare. Restul vă spun că sunt speculaţii, eu nu cred că ordonanţa încalcă vreo directivă europeană”, a spus ministrul. El a precizat că pe 9 septembrie, la Bruxelles, va prezenta ceea ce am aprobat ieri în această ordonanţă şi care a intrat din data de ieri în vigoare. ”Ne-am inspirat foarte mult din proiectul colegilor din Grecia, proiect care a fost notificat la Comisia Europeană. Chiar cifra de 450 de lei este o cifră în jurul valorii de 90 de euro, care se regăseşte inclusiv pe majoritatea tehnologiilor de producere a energie electrice în Grecia. Deci vorbim de lucruri care există, care au fost deja aprobate şi în rest nu vreau să intru în alte speculaţii”, a mai spus ministrul Energiei.
Guvernul a adoptat plafonarea preţurilor la energie
Guvernul a adoptat joi, în sfârşit, ordonanţa privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie. Potrivit acesteia, mulţi români vor plăti facturi mai mari la energia electrică dacă nu se încadrează în noile limite. Mai exact, plafonul până la care se acordă compensările scade de la 300 kWh/lună, la 255 kWh. După şedinţa de Guvern, ministrul Energiei a declarat că, astfel, încearcă să stimuleze populaţia sa faca economie.
Preţul final pentru consumatorii casnici rămâne de 68 de bani/kWh în cazul consumului între 0 şi 100 de kWh pe lună. Şi de 80 de bani/kWh - la un consum de peste 100 kWh şi maximum 255 de kWh. Tot ce e peste această valoare se va taxa la preţul din contract, adică fără compensare.
În ceea ce priveşte mediul economic, preţul va fi plafonat la 1 leu/kWh însă numai pentru 85% din consum. În cazul instituţiilor publice, spitalelor, şcolilor şi furnizorilor de servicii sociale - fie că sunt de la stat sau privaţi - preţul va fi plafonat la 1 leu pentru întreaga cantitate consumată.
La gazele naturale, a fost eliminat plafonul de consum, astfel toţi clienţii casnici vor plăti - indiferent de cantitate - 31 de bani pentru kilowatt-ul de gaz natural consumat. Pentru clienţii non-casnici, preţul gazelor naturale va fi compensat la 37 de bani/kWh, dar doar în cazul unui consum de 50.000 de megawaţi anual. În noua ordonanţă apare şi taxa de solidaritate pe care producătorii, furnizorii de energie şi traderii o vor achita în Fondul de Tranziţie Energetică.
Guvernul, avertizat de ANRE că noua ordonanță pentru plafonarea facturilor va duce la dispariția unor furnizori de energie
ANRE a atenționat guvernul într-o notă consultată de G4media că ordonanța de urgență riscă să aducă României o procedură de infringement din cauza limitării prețului la producători şi ar putea duce la ieșirea din piață a anumitor furnizori din cauza mecanismelor impuse. Instituţia a cerut guvernului inființarea unor companii de trading și de furnizare pentru a compensa eventuala ieșire de pe piață a unor furnizori. Arbitrul pieţei energetice din România a mai avertizat Guvernul că ordonanţa încalcă flagrant regulile europene pentru că limitează comerţul comunitar cu energie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰