Desertul sofisticat de Crăciun care se vinde şi cu 300 de lei. "Este un secret, pur şi simplu"
Globuri, oameni de zăpadă, brăduţi cu praf de aur şi bijuterii din ciocolată artizanală. Maeştrii ciocolatieri au lansat cele mai softisticate colecţii pentru sărbători. Lucrate şi pictate manual, cu arome de scorţişoară, măr şi bezea, deserturile ca o operă de artă ajung să coste chiar 200 - 300 de lei. Specialiştii ne recomandă să combinăm ciocolata cu un vin bun.
De Mădălina Iacob la 18.11.2023, 20:39Atât timp cât există ciocolata, va exista şi fericirea. E crezul celor mai mulţi pofticioşi pentru care dulciurile sunt o plăcere vinovată. Deserturile artizanale sunt cadoul perfect de la Moş Crăciun.
Cadouri din ciocolată de sărbători
"Ciocolata este perfectă iarna pentru savurat. Avem un om de zăpadă făcut artizanal, pictat manual, se pictează forma, nu exact ciocolata, este un un strat din ciocolată albă şi ciocolată neagră. E bun de oferit în special copiilor, dar şi doamnelor. Aici un coşuleţ, făcut din ciocolată cu lapte veritabilă, iar înauntru avem drajeuri cu alune de pădure. Este un secret pur şi simplu", arată Vera Maxim, ciocolatier.
"Cel mai mult mi-a plăcut îngheţata de la o doamnă care mi-a făcut mie îngheţată când eram mic. De aici îmi place cel mai tare omul acela de zăpadă, mi se pare super scump şi felicitări cine a făcut, mi se pare mega greu!", spune un copil.
- Locul din Bucureşti unde "curg râuri de ciocolată". Desertul delicios se scumpeşte fără frână de sărbători
- Prăjitura cu ciocolată şi mămăligă sau tortul cu dulceaţă de ardei iute. Noua generaţie de bucătari,...
- Alimentul care a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultima jumătate de secol. Un kilogram va fi 10 euro
"Am încercat să facem diferite forme, de la brăduţ, până la căsuţe de ciocolată şi renii cu Moş Crăciun. Avem arome de la creme brulee, pana la yuzu si matcha şi ganaj de cireşe cu ciocolată neagră", explică Bianca Cristache, comerciant.
Cozonacul de Crăciun, reinventat
Şi cozonacul tradiţional a fost reinventat de maeştrii ciocolatieri: "Cozonacul anului, care este cu ciocolată şi cacao, însiropat. Un cozonac, ciocolată şi nucă, tras în ciocolată. Avem şi pachete mai mici, nuci, după o reţetă tradiţională, macarons, pricomigdale".
"Îmi place foarte mult aici, multă ciocolată foarte bună", mărturiseşte un copil. "Avem de unde să alegem, e ceva superb aici ce se întamplă, dar dacă ţineţi cură de slăbire nu e indicat...", adaugă mama sa.
Cum să combini ciocolata cu vinul
Combinaţia perfectă este între cicocolată şi vin, spun specialiştii. "Regula în acest pairing este ciocolata cu lămâie pentru vinul alb. Vinul alb de obicei are note mai citrice, mai fructate. Vinul rose este mai acrişor, mai văratic, şi atunci avem rodia şi căpşunile şi ciocolata roz. Iar vinul roşu de obicei este mai corpolent, este cu note de cireşe amare", explică Elena, comerciant.
Piaţa de ciocolată din România a fost evaluată la 52.000 de tone, cu un potenţial enorm de creştere, mai ales pentru categoria premium. În primele şase luni ale anului, importurile s-au ridicat la aproape 47 de mii de tone. Comercianţii estimează o dublare a cifrelor până la sfârşitul anului, odată cu sărbătorile de iarnă, care reprezintă vârful de consum.