Antena Meniu Search
x

Video Alimentul care a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultima jumătate de secol. Un kilogram va fi 10 euro

Se anunţă vremuri amare pentru iubitorii de dulce! Preţul boabelor de cacao a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultima jumătate de secol, din cauza producţiei slabe. Artizanii şi importatorii români de ciocolată se pregătesc de un nou val de scumpiri care vor atinge apogeul de sărbători.

de Redactia Observator

la 27.10.2023, 21:11

Vezi și

Carmela are un atelier de ciocolată în Prahova. Este o afacere de familie şi de aceea a resimţit acut scumpirile din ultima vreme.

Scumpirea în momentul de faţă a ciocolatei se anunţă de 20%, dar pe viitor un kilogram de ciocolată se pare că va fi cam 10 euro, pentru noi, ceea ce înseamna undeva la 35-40% . Automat şi noi va trebui să creştem cam cu acelaşi procent la produsul finit. Nu cred că va renunţa nimeni să mănânce ciocolată.

Carmela Dragomie, maestru cofer: Scumpirea în momentul de faţă a ciocolatei se anunţă de 20%, dar pe viitor un kilogram de ciocolată se pare că va fi cam 10 euro, pentru noi, ceea ce înseamna undeva la 35-40%.  Automat şi noi va trebui să creştem cam cu acelaşi procent la produsul finit.  Nu cred că va renunţa nimeni să mănânce ciocolată.

Scumpirea în momentul de faţă a ciocolatei se anunţă de 20%

Pe acelaşi subiect

Ingrid Târziu, reporter Observator: Cotaţiile la cacao au ajuns la cel mai înalt nivel din 1979 şi până în prezent, un alt motiv pentru producătorii şi importatorii de ciocolată din ţara noastră de a se teme de scumpirile de anul viitor: atât cele internaţionale, cât şi majorarea TVA-ului pe care Guvernul a promis-o.

Oricât de amare se anunţă vremurile ciocolatei, nimeni nu vrea să renunţe la plăcerea vinovată! Am putea simţi din plin scumpirile chiar de sărbători, spun economiştii, când obişnuim să mâncăm mai mult dulce. Mai ales că şi desertul tradiţional, cozonacul, este plin de cacao.

Adrian Negrescu, analist economic: Produse mai puţine la raft, probabil mai simple, fără prea multe sofisticări din punct de vedere al reţetelor. Avem creşteri de preţ semnificative la ingrediente.  Abia din 2026 e probabil conform prognozelor ca preţurile la cafea şi cacao să scadă.

Cei mai mari producători de boabe de cacao din lume sunt Coasta de Fildeş, Ghana şi Indonezia.  România este pe locul trei în Uniunea Europeană la importurile de ciocolată. În fiecare an, aducem în ţară 40.000 de tone de ciocolată albă, neagră şi batoane de ciocolată. Aproape 90% vine din ţări UE- Germania, Belgia şi Bulgaria. Consumul pe cap de locuitor este, în medie, între 3 şi 4 kilograme de ciocolată pe an, arată datele oficiale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Alimentul care a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultima jumătate de secol. Un kilogram va fi 10 euro