Despăgubire record în baza RCA: Peste 1 milion €, într-un accident produs de o autoutilitară din România în Italia
Despăgubiri record în baza poliţelor RCA, după ce valoarea daunelor a crescut semnificativ anul trecut. Asiguratorii au plătit, în total, peste 4 miliarde de lei. La această sumă a contribuit masiv un accident produs în Italia, de o autoutilitară din România. Despăgubirea record în acest caz s-a ridicat la peste un milion de euro.
De Mădălina Chiţac la 10.04.2024, 14:10În 2023 au fost peste 290.000 de dosare de daună pentru care asiguratorii au plătit 4,2 miliarde de lei. Vorbim despre cea mai mare despăgubire plătită anul trecut, care a fost în cazul unui accident produs în Italia de o autoutilitară. Este vorba despre o despăgubire de 5,6 milioane de lei.
Dacă ne raportăm la primele 10 despăgubiri, valoarea acestora ar fi de 34 de milioane de lei. A crescut şi dauna medie plătită în baza unei poliţe RCA, în 2023, o creştere cu opt procente. Astfel, această daună a ajuns să depăşească 10.000 de lei, adică mai bine de 2.000 de euro.
În 2023 vorbim, aşadar, despre despăgubiri record acordate în baza poliţelor RCA, iar motivul principal îl reprezintă faptul că am avut şi un număr foarte mare de accidente, peste 4.500 de accidente rutiere grave, în care şi-au pierdut viaţa 1.545 de persoane.
Cea mai mare despăgubire plătită pe o poliţă RCA a depăşit 5,6 milioane lei, în 2023
- "Plătim asigurare doar ca să circulăm pe stradă". Doar 16% dintre români cred că firmele de asigurări sunt...
- Asigurările RCA se schimbă radical. Plata în rate, regim de franşiză şi fără reparaţii "în spatele blocului...
- RCA cu franşiză, după modelul CASCO. Care vor fi noile preţuri şi cât plăteşte şoferul în caz de accident
Cea mai mare despăgubire plătită anul trecut de asigurătorii din România în baza unei poliţe obligatorii RCA a fost de peste 5,6 milioane lei, fiind acordată pentru a acoperi prejudiciile rezultate dintr-un accident produs de o autoutilitară în Italia, informează Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).
În total, valoarea primelor 10 despăgubiri plătite în baza poliţelor obligatorii RCA în 2023 a fost de 34,7 milioane lei, fiecare dintre aceste despăgubiri acoperind atât vătămări corporale, cât şi daune materiale, conform unei analize realizate la nivelul asociaţiei.
Potrivit UNSAR, dauna medie plătită în baza poliţelor RCA a crescut semnificativ în 2023, cu peste 8%, ajungând la valoarea de 10.750 lei, ceea ce echivalează cu aproximativ 2.150 euro.
"Asigurătorii au plătit anul trecut despăgubiri record în baza poliţelor RCA, de 4,2 miliarde lei. Acestor sume li se adaugă rezerve în valoare de 2,3 miliarde lei pentru daunele avizate (RBNS), dar şi 2,35 miliarde lei aferente daunelor neavizate (IBNR)", se menţionează în comunicatul UNSAR.
Conform Raportului ASF pentru anul 2023, asiguratorii autorizaţi de Autoritate au plătit despăgubiri pentru aproximativ 292.000 dosare de daună. Acest număr nu include însă daunele avizate la sucursalele asigurătorilor din UE care prestează activităţi de asigurare în România pe baza dreptului de stabilire (FOE), nici la cele deschise la Fondul de Garantare a Asiguraţilor în urma falimentelor City Insurance şi Euroins, şi nici dosarele de daună care sunt deschise, dar se află în rezervă. De altfel, aceste daune nu sunt incluse nici în calculul indicatorilor specifici precum rata daunei sau rata combinată care sunt prezentaţi în acelaşi raport, susţin reprezentanţii UNSAR.
"Tocmai de aceea, pentru a obţine o înţelegere completă a pieţei RCA, este foarte important ca în calculul tuturor indicatorilor relevanţi să fie incluse şi daunele avizate la companiile care au intrat în faliment, în speţă City Insurance şi Euroins, deoarece aceste două companii deţineau peste 70% din totalul dosarelor deschise la acel moment. Nu în ultimul rând, trebuie incluse despăgubirile achitate de BAAR pentru neasiguraţi atât în ţară cât şi în străinătate, deoarece fondul din care aceste despăgubiri se plătesc este constituit din contribuţiile asigurătorilor RCA, ca procent din primele RCA încasate", subliniază UNSAR în comunicat.