Antena Meniu Search
x

Video Asigurările RCA se schimbă radical. Plata în rate, regim de franşiză şi fără reparaţii "în spatele blocului cu nea Gigi"

După falimentele răsunătoare din asigurări, piaţa RCA se pregăteşte de schimbări majore. Şoferii îşi vor putea repara maşinile în regie proprie doar în limita a 400 de euro. În plus, amenzile din trafic vor scumpi poliţa obligatorie Proiectul, care vine şi cu alte noutăţi, a trecut azi de votul Senatului. 

de Redactia Observator

la 25.03.2024, 20:11

Vezi și

În fiecare an, 50% dintre păgubiţi își repară autoturismele în regie proprie, cu banii primiţi de la firmele de asigurare. În noua lege RCA, plafonul este limitat la 400 de euro. 

Asigurările RCA se schimbă radical

Daniel Zamfir, senator: Atunci când există o daună, aceasta să fie reparată într-un service autorizat, nu în spatele blocului, nu cu nea Gigi, nu tu singur, dai doua ciocane şi ai rezolvat problema. Aceste sume să fie fiscalizate. Nu în spatele blocului, că acolo se lucrează la negru. 

Sunt şi modificări care vor scumpi poliţele. Şoferii care rămân fără permis o perioadă vor plăti mai mult la RCA. De exemplu, cei care vor fi prinşi că trec pe roşu sau că nu dau prioritate. Acum, sistemul după care se formează tariful ia în calcul un singur criteriu: dacă șoferul a făcut accident sau nu. 

Pe acelaşi subiect

Florin Căruceru: Noul proiect anulează RCA-ul de o lună, dar dă posibilitatea să plătim poliţa în 4, 6 sau 12 rate. În plus, cei care folosesc maşina  sezonier vor putea cere firmei de asigurare să suspende polița, cu 5 zile înainte. Atenţie, maşina trebuie parcată pe un domeniu al proprietarului. Dacă poliţiştii o găsesc pe spaţiul public, amendează şoferul. Sunt schimbări şi în privinţa sancţiunilor. Cei prinși fără RCA plătesc acum o amendă de 2.000 de lei. Noua lege înjumătăţeşte suma pentru cei care plătesc în termen de 15 zile. În plus, din toamnă, sancţiunile pentru maşinile fără asigurare ar putea fi date pe baza înregistrărilor făcute de camerele de supraveghere ale CNAIR. 

Poliţă plătită în rate

Alexandru Petrescu, preşedintele ASF: Existând acest tip de urmărire, monitorizare, evident că vor fi mai motivaţi să-şi plătească RCA-ul. Şi, pe măsură ce vom avea un număr mai mare de plătitori de RCA, şi preţul RCA-ului se va reduce. În partea a doua a acestui an, în 2025, vom vedea preţuri cu mai puţină volatilitate. 

Reprezentanții transportatorilor spun că modificările nu vor avea efectul urmărit de ASF. 

Vasile Ştefănescu, COTAR: 95% din amendamentele ASF nu vor duce în niciun caz la scăderea poliţei RCA. O să vedeţi o mărire a poliţei RCA între 30 şi 50 la sută. 

Tot noul proiect introduce RCA-ul în regim de franşiză, după model Casco. Cei care vor alege această poliţă vor plăti un preţ mai mic, dar îşi iau angajamentul ca, în caz de accident, să suporte o parte din daună. Legea RCA urmează să fie dezbătută şi în Camera Deputaţilor, care este for decizional. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Asigurările RCA se schimbă radical. Plata în rate, regim de franşiză şi fără reparaţii "în spatele blocului cu nea Gigi"