Antena LIVE

Curs valutar

Video

După o vară cu întârzieri și anulări de zboruri, specialiștii avertizează: Era călătoriilor cu avionul la prețul unei perechi de blugi își trăiește ultimele clipe

Sunt aproape două decenii de când românii au descoperit low-costul, iar unii au plătit pentru zboruri spre capitalele Europei mai puţin decât au dat pe taxiul cu care au ajuns la Otopeni. Aşa ne-am învăţat cu city-break-urile şi am trecut mai uşor peste unele neajunsuri. "Doi lei ai dat, doi lei face" le-a închis multor nemulţumiţi gura. Cu bune şi cu rele, era low-cost îşi trăieşte, însă, ultimele clipe, ne avertizează tot mai mulţi specialişti în aviaţie. Pandemia şi, după ea, efectele războiului din Ucraina fac imposibil de susţinut şi pe viitor tarife de câteva zeci de euro pentru o cursă cu avionul.

De la 17.09.2022, 21:17

Aprilie 2020. Pandemia de Covid-19 paralizează complet activitatea pe aeroporturile din întreaga lume. 

Mihăiță Ursu, CEO Tarom: Când a început lockdown-ul toată lumea s-a speriat în industrie. A fost cea mai afectată industrie. 

Adrian Moroe, pilot: Toată lumea a stat.

Lunile aprilie, mai şi iunie 2020 vor rămâne în istorie drept găuri negre în bilanţul companiilor comerciale de zbor. Prin Otopeni au intrat şi au ieşit din ţară, în acea perioadă, doar 121.000 de pasageri. În dreptul datei de 14 aprilie 2020, de pildă, în registrele aeroportului e menţionată cifra 0. Zero pasageri. 

Pe acelaşi subiect

Adrian Moroe, pilot: Când a început din nou zborul, de unde să-i mai ia, că toţi s-au recalificat pe alte meserii, au mai rămas foarte puţini şi, atunci, companiile care deservesc avioanele la sol n-au mai făcut faţă cu angajaţii. Uitaţi-vă ce se întâmplă acum, la Londra, unde un terminal care are zeci de mii de metri pătraţi este plin cu bagaje. 

La fel s-a-ntâmplat peste tot. 

Mihăiță Ursu, CEO Tarom: Ne-a prins pe picior greşit pe toţi. De la aeroporturi până la operatorii aerieni. 

Doar pentru aeroportul Otopeni, revenirea la valorile normale de trafic a însemnat un flux de peste 3.400.000 de pasageri, în trimestrul doi al acestui an. Valori normale şi nu prea, pentru că peste tot în Europa a fost o vară cu întârzieri şi anulări de zboruri pe bandă rulandă, preponderent din cauza grevelor angajaţilor de la sol. 

O vară cu întârzieri și anulări de zboruri

Cees Werff, fondatorul unei firme de despăgubire a pasagerilor: Am primit plângeri din toate ţările din Europa. Pasageri de toate naţionalităţile, din toată lumea, au avut parte de întreruperi de zboruri, întârzieri sau chiar anulări de curse

De parcă pandemia n-ar fi fost o lovitură suficient de puternică, economia mondială a mai primit un şoc, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina. Tensiunile geopolitice au făcut ca preţul combustibilului să explodeze. Una dintre consecinţe: zborurile ieftine nu mai sunt chiar atât de ieftine. 

Greta Neagu, reporter Observator: Revoluţia low-costurilor a început în Europa după 1990, însă acest concept a ajuns în ţara noastră ceva mai târziu, în 2004, odată cu primele curse efectuate de Blue Air, companie abia înfiinţată la acel moment. În prezent, în ţara noastră operează zece companii de acest tip, care le permit pasagerilor să călătorească chiar la preţul unei perechi de blugi, aşa cum declara chiar directorul unei astfel de companii. 

Wizz Air, Rynair, dar şi Blue Air - care speră ca din 10 octombrie să îşi reia zborurile - sunt principalii rivali în acest segment de piaţă. 

Adrian Măniuțiu, analist economic: Unul dintre rezultatele crizei pe care o traversăm acum va fi, în mod cert, eliminarea unor firme de pe piaţă. Nu vor rezista toate, nu au cum să reziste toate. 

Alexandra Avădanei, director comercial Wizz Air: Nu sunt de acord. Ci, dimpotrivă. Aş spune că este, într-adevăr, o perioadă foarte grea, este o perioadă în care costurile au crescut şi în care până şi operatorii de low-cost au dificultăţi în a opera din cauza infrastructurii operaţionale. 

Un lucru e cert. Bilete la preţuri derizorii se vor găsi tot mai rar şi tot mai greu.  

Adrian Moroe, pilot: Dacă preţul barilului a crescut, aproape s-a dublat faţă de 2020, anul dinaintea pandemiei, cu siguranţă preţul nu o să mai poată fi susţinut de o companie cu zece sau cincizeci de euro pe segment. 

Adrian Măniuțiu, analist economic: Nu ai cum să poţi să zbori şi în siguranţă şi ieftin şi la timp. Sunt trei criterii care, la fel ca în orice alt domeniu, nu au cum să stea în picioare. 

Schimbări de strategie privind cursele low-cost

Cum de la siguranţă şi orar nu pot face rabat, multe companii au anunţat că îşi vor schimba strategia de aşa-zis low-cost. Tonul l-a dat chiar directorul executiv al celei mai mari companii de profil din Europa. "Era biletelor de 10 euro a apus", a spus Michael O'Leary într-un interviu recent pentru BBC. 

Alexandra Avădanei, director comercial Wizz Air: Cred că era low-cost va continua, însă, este adevărat că trebuie să ne raportăm la cererea şi la oferta din piaţă, iar preţurile oscilează foarte mult şi clienţii trebuie să fie decişi mai din timp unde şi când trebuie să călătorească. 

Cees Werff, fondatorul unei firme de despăgubire a pasagerilor: E o strategie de marketing. Oferă între trei şi patru locuri, de pildă, la preţul acela, iar majoritatea biletelor au un cost obişnuit, aşa cum găseşti la orice altă companie aeriană. Câteva locuri pe un zbor costă 10-15 euro, iar toate celelalte au un preţ normal. 

Într-un singur an, biletele de avion s-au scumpit cu aproape 30%. În plus, multe dintre serviciile oferite la bord nu mai sunt gratuite, ca până acum. 

Adrian Moroe, pilot: Românii noştri n-or să mai poată să vină o dată la două, trei luni sau să îşi cumpere bilete pe un an întreg la 50 de euro, pentru că preţul o să varieze.

Biletele de avion s-au scumpit cu aproape 30%

Dintr-un compromis pe care mulţi români îl îmbrăţişau cu bucurie, compania Blue Air a încheiat vara catastrofal, după ce a anunţat că din cauza unor conturi blocate nu mai ridică niciun avion. Pauza iniţială de câteva zile s-a prelungit la peste o lună, până la 10 octombrie.

Cu doar cinci avioane rămase în flotă, îngropat în datorii şi cu goluri imense de acoperit din urmă, nimeni nu ştie cu certitudine când se va mai ridica de la sol primul şi singurul low-cost românesc. 

Greta Neagu
ow cost city break blue air avion cursa aeriana aeroport.
Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Cele două orașe din România care nu se suportă deloc. Nici nu vor să audă...
Fanatik.ro
Publicat 20.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Patru ZODII vor încheia această lună în forță. Nativii acestora au parte de...
Gandul
Publicat 20.09.2024
Mesajul operațiunii anti-Hezbollah: „oriunde crezi că ești în siguranță,...
Adevărul
Publicat 20.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea alături de o altă femeie! Cine îi...
spynews.ro
Publicat 20.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc...
Click.ro
Publicat 20.09.2024
Dispozitivul Neuralink care ar putea reda vederea oamenilor, chiar dacă și-au...
Useit
Publicat 20.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum...
Redacţia.ro
Publicat 20.09.2024
„Colonelul zis «Tigrul» s-a îmbătat și a trimis zeci de oameni la moarte,...
libertatea.ro
Publicat 20.09.2024
Christina Aguilera sărbătorește 25 de ani de la debutul primului ei album cu o...
ZU
Publicat 20.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
13 lucruri pe care trebuie să le știi despre pielea bebelușului tău
Deparinti
Publicat 20.09.2024
Cum se derulează lucrările la Autostrada București-Brașov. Cătălin Drulă,...
ziare.com
Publicat 20.09.2024
Fiica faimoasei Adamari López este model la vârsta de 9 ani. Alaïa a îmbrăcat...
Happy
Publicat 20.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024