Antena Meniu Search
x

Video Blue Air are conturile deblocate, dar tot nu poate relua zborurile. 200.000 de români ar putea fi afectaţi într-o singură lună

Se îngroaşă gluma la Blue Air! Compania a anunţat că nu reia zborurile luni, cum a promis. Cere păsuire încă o lună, deşi a dispărut piedica invocată: blocarea conturilor pentru neplata datoriilor la stat.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 09.09.2022, 19:56

Vezi și

"Dacă iniţial motivul invocat de Blue Air a fost faptul că întreaga companie are conturile blocate, acum se pare că problema este alta. Conturile într-adevăr au fost deblocate, dar nu au suficienţi bani în ele. Într-un comunicat Blue Air transmis astăzi se precizează că, momentan, compania aeriană nu dispune de suficiente fonduri pentru a plăti combustibilul, dar şi toate celelalte costuri aferente operării zborurilor până pe data de 10 octombrie. În acelaşi comunicat suntem anunţaţi că vânzarea biletelor de avion a fost grav afectată în ultima perioadă", spune Alexandra Marin, reporter Observator.

Peste 200.000 de români ar putea fi afectaţi de anularea zborurilor Blue Air

"La un calcul simplu, ne puteam da seama că, dacă într-o săptămână decizia Blue Air de a anula zborurile a afectat peste 50.000 de pasageri, într-o lună de acum înainte, putem vorbi despre 200.000 de oameni cărora Blue Air le dă planurile peste cap. De altfel, putem să punem sub semnul întrebării inclusiv data de 10 octombrie anunţată de către cei de la Blue Air", adaugă Alexandra Marin, reporter Observator.

Blue Air are datorii de 230 de milioane de euro, adică 50% din venituri

Compania a anunțat în urmă cu două zile că are datorii de 230 de milioane de euro, practic jumătate din veniturile companiei într-un an de zile și că va mai rămâne doar cu cinci avioane la final de an, dintr-o flotă de 32 înainte de pandemie. Blue Air a anunţat marţi că suspendă până luni, 12 septembrie, toate cursele programate a pleca de pe aeroporturile din România, din cauza popririi tuturor conturilor companiei de către Ministerul Mediului, care pune compania în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice.

Blue Air a ajuns în această situaţie chiar cu sprijinul indirect al statului român, care acum se dă peste cap să rezolve lucrurile. Guvernul a dat companiei un împrumut de 300 de milioane de lei, ca să treacă peste pandemie. Numai că, experţii au tras un semnal de alarmă încă de acum doi ani că Blue Air ar putea să nu mai returneze banii vreodată. 54.000 de oameni au fost afectați după sistarea a peste 400 de zboruri. Acum, poprirea a fost ridicată pentru că Administrația Fondului de Mediu a acceptat reeșalonarea datoriei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Blue Air are conturile deblocate, dar tot nu poate relua zborurile. 200.000 de români ar putea fi afectaţi într-o singură lună