Antena Meniu Search
x

Interviu Sorin Grindeanu a explicat mecanismul prin care românii abandonați de Blue Air vor fi aduși înapoi în țară

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a explicat într-un interviu acordat Observator care este mecanismul prin care românii afectați de anularea zborurilor Blue Air vor fi aduși înapoi în țară. Ministrul susține că, deși procedura este una greoaie, se cooperează cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și cu aeroporturile din străinătate pentru ca avioanele TAROM să-i repatrieze pe cetățenii români cât mai repede cu putință. Între timp, la nivel interministerial se fac liste cu pasagerii abandonați în toate colțurile Europei, urmând ca autorităţile să îi contacteze și să le spună ora şi ziua când trebuie să se prezinte în aeroport.

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 07.09.2022, 22:07

Vezi și

Redăm, în continuare, o parte din interviul cu Sorin Grindeanu.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: A fost o situație în care foarte multe zboruri dintr-o dată au fost anulate... Tocmai de aceea a venit Guvernul cu această Hotărâre de Guvern adoptată astăzi, să încercăm să venim în întâmpinarea cetățenilor și să asigurăm atât cât putem - să știți că nu e un lucru simplu și nu e ușor să construiești aceste mecanisme - în încercarea de a aduce cetățenii români acasă. De ce spun că nu e simplu - vorbim de multe zboruri, de aeroporturi care trebuie să-ți ofere acele slot-uri ca să poți ateriza, vorbim de un mecanism destul de greoi. Dar eu cred că decizia a fost corectă astăzi în Guvern, colegii mei lucrează în a pune în mișcare acest mecanism - repet, nu e simplu - și în a găsi soluții împreună cu cei de la MAE, pentru că vorbim de consulate și ambasade care au intrat în legătură cu cetățeni români aflați în situația dată. În momentul în care se clarifică această situație și vom găsi înțelegerea în aeroporturile respective de a opera o cursă specială vom putea face aceast lucru.

Greta Neagu, reporter Observator: Câte aeronave vor fi?

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: E foarte greu să vă dau un ordin de mărime, sunt convins că o parte dintre călătorii care se află în această situație între timp și-au găsit variante prin care să ajungă la destinația dorită. Acest număr variază și tocmai de aceea legătura Ministerului Transportului cu Ministerul Afacerilor Externe e una care trebuie să aibă loc continuu, astfel încât să putem ști exact câți cetățeni sunt în această situație. 

Pe acelaşi subiect

Greta Neagu, reporter Observator: Avem o estimare a timpului în care s-ar putea rezolva această problemă?

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: În primul rând așteptăm de la MAE această situație. Dau un exemplu: trebuie să asigurăm o cursă spre Madrid, că sunt 200 de cetățeni români pe care trebuie să-i aducem acasă. Când avem toate aceste date încercăm să dăm drumul la mecanismul despre care vorbeam mai devreme.

Sorin Grindeanu vrea să recupereze de la Blue Air banii cheltuiți pentru aducerea românilor în țară

Deşi este vorba despre o companie privată, autorităţile au băgat mâna adânc în buzunar. Statul român a luat 5 milioane de lei din fondul de rezervă pentru a-i aduce acasă pe românii abandonaţi prin Europa. Compania aeriană de stat se va ocupa de aceste zboruri. Deocamdată nu se ştie câte vor fi şi când vor fi efectuate, deşi au trecut mai bine de 24 de ore de la declanşarea crizei. 

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: Să ştiţi că ministerul se va îndrepta împotriva acestei companii pentru recuperarea acestor sume cheltuite cu transportul cetăţenilor români. La fel cum sunt convins că mulţi dintre călătorii care s-au aflat în această situaţie se vor îndrepta. Eu îi îndemn pe toţi! 

Până când se vor vedea îmbarcaţi, oamenii trebuie să sune la Ministerul de Externe sau să dea mesaje către Protecţia Consumatorului. Se vor înscrie pe o listă de aşteptare, iar autorităţile îi vor contacta şi îi vor informa despre ora şi ziua când trebuie să se prezinte în aeroport.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Sorin Grindeanu a explicat mecanismul prin care românii abandonați de Blue Air vor fi aduși înapoi în țară