Surse: ASF a ridicat autorizaţia de funcţionare a Euroins. Cine preia conducerea companiei
Plafonarea RCA întârzie. Premierul şi ministrul de Finanţe sunt de acord, dar aşteaptă un raport oficial care nu mai vine. ASF a ridicat autorizaţia de funcţionare a Euroins.
De Mădălina Chiţac la 16.03.2023, 22:38UPDATE: ASF a decis în seara asta ridicarea autorizaţiei de funcţionare a Euroins. Conducerea companiei ar urma să fie preluată de Fondul de Garantare, potrivit surselor Observator.
Plafonarea tarifelor RCA prinde contur. O variantă de lucru este deja pe masa Executivului.
Nicolae Ciucă, premierul României: Dacă va fi nevoie, Guvernul să intervină în sensul să plafoneze preţul la asigurări.
Adrian Câciu, ministrul Finanţelor: Este o intervenţie limitată în timp. Este aceasta posibilitate de interventie pe şase luni de zile. Ceea ce trebuie să vedem în timpul celor şase luni este si o restructurare a pietei de asigurari, sa avem mai multi jucatori. Pe termen scurt, sunt şi beneficii. Dar nu ştim pe termen lung cum va fi.
- SURSE: Tarifele RCA, plafonate pentru cel mult 6 luni. Două variante sunt luate în calcul cu privire la preţuri
- Declaraţia pe propria răspundere cerută de o grădiniţă din Gorj, în caz de cutremur. Documentul a fost retras
- Despăgubiri RCA pentru victimele accidentelor rutiere. 10.000 de lei pentru trei coaste rupte și peste 15.000 de...
Poliţele RCA ar putea fi plafonate la tariful actual de referinţă
Poliţele RCA ar putea fi plafonate la tariful actual de referinţă sau la cel din august anul trecut. Decizia va fi luată după guvernanţii vor primi informaţii despre situaţia celei mai mari companii de asigurări din România.
Nicolae Ciucă, premierul României: Discuţiile pe care eu le-am avut cu preşedintele ASF au fost îndreptate în a afla dacă e nevoie de intervenţie guvernamentală şi care sunt efectele pe care intrarea în insolvenţă a euroins le poate produce asupra cetăţenilor. Conducerea ASF urmează să prezinte un raport de informare în parlament.
Mădălina Chiţac, reporter Observator: În ciuda insistenţelor venite din partea Guvernului, ASF întârzie în a prezenta concluziile în urma verificărilor făcute la liderul pieţei rca, în aşa fel încât să ştim dacă această companie este sau nu solvabilă. În ultima perioadă, relaţia dintre ASF şi acest asigurător a fost tot mai tensionată. Liderul pieţei rca a devenit şi cea mai sancţionată companie. Numai anul trecut a primit amenzi de peste 5 milioane de lei.
Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR: Ar trebui să ia singura măsură corectă şi valabilă astăzi. Ca euroinsul să intre sub administrarea fondului de garantare. Cel puţin 3 luni sau 6 luni.
Euroins susţine, însă, că nu are probleme financiare. Într-un răspuns pentru Observator, compania anunţă că şi-a consolidat poziția financiară. Service-urile auto confirmă că în ultima perioadă a făcut mai multe plăţi, dar acestea spun ceva.
Daniel Scărlătescu, reprezentant service auto: Sume plătite, 203 lei, 388 de lei, 116 lei, 258 de lei. Sunt nişte sume derizorii prin care ei încearcă să demonstreze asf-ului că îşi îndeplinesc obligaţiile de plată.
Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR: Sunt 100.000 de procese pe rolul instanţelor de judecată. Iar, după socoteala noastră, ar fi cam 200-300 de milioane de euro. Decât să-l laşi să intre în faliment peste un an şi în continuare să vândă bilete fără valoare, mai bine intră de mâine şi ştim ce avem de făcut.
Un posibil faliment al liderului pieţei RCA ar lăsa fără asigurare aproape trei milioane de şoferi. În plus, preţurile poliţelor ar exploda, Fondul de Garantare va trebui să facă rost de bani pentru a-i plăti pe păgubiţi.