Febra cumpărăturilor a adus haosul în București. Traficul este paralizat de la primele ore și până seara târziu: 300 de metri se fac în mai bine de 45 de minute
Furia cumpărăturilor pentru Crăciun blochează Bucureştiul. Dimineaţa, la prânz şi seara sunt blocaje în centrul Capitalei şi în zona centrelor comerciale. Nu mai există ore de vârf. Aglomeraţia se risipeşte după 10 seara şi are efecte în lanţ în tot oraşul. Este efectul urbanismului haotic - malluri construite pe artere nepregătite pentru trafic care creşte cu cel puţin 20% în această perioadă.
De Ana Grigore la 19.12.2023, 19:52Bucureştenii îşi încep ziua în haos - claxoane şi ambuteiaje. Sărbătorile liniştite sunt încă departe.
Ana Grigore, reporter Observator: Se spune că cine se trezește de dimineaţă departe ajunge. Nici vorbă de aşa ceva în traficul din Capitală. Ora 8.30 dimineaţa, piaţa Victoriei. Intersecția este complet blocată iar soferii stau minute bune pe loc.
Bucureștiul paralizat de febra cumpărăturilor
În blocajul general, şoferii nu pot să facă loc echipajelor de urgenţă nici dacă ar avrea. Maşinile nu au unde să înainteze niciun centimetru.
- Trucurile prin care magazinele ne lasă cu buzunarele goale de sărbători. Cum să ne ferim de tentații: "Nu vii pe...
- Ce este Tornada Roşie, fenomenul care ne cuprinde mereu la sfârşitul anului. Specialiştii ne avertizează să fim...
- Începe "Tornada Roşie", înainte de Crăciun. Fenomenul care scoate din buzunarele românilor sute de lei
Aglomeraţia nu dispare nici în jurul prânzului, cum se întâmpla până să înceapă marea alergătură din decembrie. Şi marile intersecţii şi străduţele din apropierea centrelor comerciale sunt sufocate de maşini.
Șoferiță: Nu știu ce se întâmpla dar ies la cumpărături în perioada asta, triplu cred, faţă de cât ies în general.
Dan Jianu, fost șef Poliția Rutieră: În perioada sărbătorilor valorile de trafic cresc exponenţial, viteza de deplasare scade, timpii cresc. Infrastructura rutieră are o capacitate limitata. Străzile nu pot prelua un asemena flux de vehicule si pietoni, devenind neîncăpătoare.
Seara, când ies bucureştenii de la serviciu, este şi mai rău. Cozile de maşini se lungesc, iar timpul pierdut în trafic se contorizează de la o oră în sus.
Ana Grigore, reporter Observator: Asa arată şoselele din nordul Capitalei la ora 18, ora la care majoritatea bucurestenilor ies de la serviciu. Bară la bară pe ambele sensuri de mers si ca sa intelegeti cat de greu se circulă, o distanţă de 300 de metri se parcurge în mai bine de 45 de minute.
Traficul sufocant paralizează şi transportul în comun. În coloanele lungi de câţiva kilometri, autobuzele sunt goale. Călătorii au preferat sa coboare si sa meargă pe jos.
Șofer-reporter: S-au plictisit. Am plecat la fără 10 de acolo, e si 20. Până la metrou mai fac jumătate de oră.
- Şi în mod normal?
- În mod normal, e de 10 minute dus-întors. Vă dați seama. În preajma sărbătorilor asta se întâmplă.
Ionuț Ciurea, Pro Infrastructura: Aglomeraţia de sărbători se rezolvă din timp, nu de sărbători. Dacă nu faci investiţiile care trebuie la timp, e evident că de perioada sărbătorilor o să fi blocat în trafic.
În Bucureşti sunt înmatriculate peste un milion si jumătate de masini, cu aproape 500.000 mai multe decât acum 10 ani. Dacă se adaugă şi cele ale navetiştilor din Ilfov şi vehiculele în tranzit, ajungem la aproape două milioane de maşini care străbat zilnic Capitala.